7 decembrie 2021

Ikea și sistemul său de spionaj al angajaților, în fața justiției franceze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ikea, o companie specializată în decorarea și vânzarea de mobilier pentru casă, este acuzată că și-a spionat angajații și candidații la locuri de muncă, la filialele sale din Franța.

Șapte decidenți din cadrul companiei vor apărea în fața instanțelor franceze începând de luni, acuzați că au înființat un „sistem de spionaj”, cu ajutorul unor polițiști și al responsabililor de securitate și pază ai magazinelor. Procesul va dura până la începutul lunii aprilie, potrivit presei din hexagon.

După opt ani de investigații lungi și minuțioase, justiția are o întâlnire cu reprezentanții Ikea, transnaționala suedeză specializată în decorarea și vânzarea de mobilier pentru casă, este acuzată pe baza unor deveni de netăgăduit că și-a spionat angajații.

Acuzațiile sunt copleșitoare „colectarea de date cu caracter personal într-un fișier prin mijloace frauduloase”, „divulgarea ilegală voluntară a datelor cu caracter personal,„ încălcarea secretului profesional ”, printre altele. Curtea de la Versailles, unde va avea loc procesul, nu a ezitat să se califice evenimentele ca „sistem de spionaj intern ”.

În 2012, unul dintre sindicatele prezente în companie a intentat un proces împotriva Ikea pentru spionarea persoanelor care erau candidați la o funcție, precum și a tuturor angajaților săi din toată Franța. Multe dintre victime au fost examinate până în cele mai mici detalii, inclusiv dosarele lor judiciare, fără să știe. În centrul acestui sistem se află Jean François Paris, care a fost director de securitate la Ikea France, și Jean Pierre Fourès, șeful companiei private de investigații Eirpace. Unele dintre cele 15 persoane implicate în caz ar putea primi până la 10 ani de închisoare.

Directorul de securitate al Ikea i-a furnizat angajatorului Eirpace numele, data nașterii și numărul de asigurări sociale al persoanelor care urmează să fie anchetate.

Faptele descrise în rechizitoriu corespund perioadei 2009-2012, deși, potrivit acuzației, aceste practici ilegale au început la începutul anilor 2000, așa cum s-a întâmplat cu sucursala companiei situată în Bordeaux, unde rapoartele corespund perioadei 2003-2008. Multe alte cazuri corespund celor responsabili cu sucursalele Francoville, Rouen, Vitrolles, Avignon … O rețea națională de spionaj instalată în cele 30 de depozite pe care compania le are în Franța.

Ikea, care are 10.000 de angajați în Franța, este persecutată ca persoană juridică. Amenda s-ar putea ridica la 3,75 milioane de euro. Cazul Ikea nu este singurul de acest gen.

Redactor Ciprian Pop