Publicat: 12 Iunie, 2013 - 12:52

Şeful statului, Traian Băsescu, a avut "o ieşire cam precipitată" anunţând începerea procedurilor privind referendumul, este de părere preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Prin gestul său, Băsescu s-a grăbit să influenţeze dezbaterea actuală, crede liderul social democrat.


"E o ieşire cam precipitată pe parcursul discuţiilor antamate în legătură cu modificările de adus Constituţiei (...) Domnul Traian Băsescu s-a grăbit cu această intervenţie pentru a influenţa mersul dezbaterii. Dar nu e nicio problemă", a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a precizat că Traian Băsescu a devenit partizanul ideii ca România să treacă unicameralism, arătând însă că statele europene mari au toate un sistem bicameral.

"Referendumul la care face el referire ... poporul dacă spune mâine să se desfiinţeze Parlamentul ar vota desfiinţarea Parlamentului, ăsta nu e un criteriu. Noi ne-am aliniat la o tradiţie istorică a ţării, o practică generală a Europei. Doar ţările mici nu au Parlamente bicamerale, ţările cu anumită mărime au legislative bicamerale", a spus Iliescu.

El a mai arătat că reducerea numărului de parlamentari la 300, solicitată de Traian Băsescu, e o chestiune care ţine de practică şi de măsuri preconizate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.