Publicat: 2 Februarie, 2012 - 18:46

 Rugat să comenteze rezultatele recensământului 2011, fostul preşedinte al României, Ion iliescu a declarat, la Realitatea TV, că fenomenul scăderii demografice era cunoscut demult şi că existau prognoze conforme cărora, după 2020, românii vor ajunge la doar 16 milioane.

Potrivit lui Iliescu, soluţia ar fi asigurarea unor politici economice mai sănătoase, care să creeze condiţii de viaţă mai bune şi locuri de muncă.

"Acest proces (n.r. de descreştere demografică), deşi cunoscut dinainte, s-a amplificat prin apariţia libertăţii de mişcare a românilor şi acest aflux negativ, plecarea multor români în afara graniţelor ţării, a adâncit fenomenul de descreştere demografică. Noi discutam treburile astea într-o dezbatere privind strategia de dezvoltare durabilă, iar prognoza prezentată acolo arăta că, după 2020, vom ajunge la 16 milioane, fenomenul era cunoscut. Dar de aici rezultă o serie de concluzii în legătură cu orientarea politicilor economice şi sociale", consideră social-democratul, potrivit declaratiei sale de la Realitatea tv.

Iliescu a sulbniat că problema socială trebuie să fie fundamentală în gândirea politică a ţării. "Conceptul de stat social a fost inclus in Constituţie ca o platformă esenţiatlă de politici de perspectivă economică, socială, care să ţină seama de complexitatea tranziţiei şi ca problema socială să fie fundamentală  în toată gândirea politică a ţării. În primul rând, trebuie să asiguram politici economice mai sănătoase, care să creeeze condiţii de viaţă oamenilor, locuri de muncă, perspective pentru tineri la diverse niveluri de pregătire profesională, să devină atractivă viaţa in interiorul tarii, e problema fundamentală pentru orice politician, indiferent de orientările ideologice", a comentat Iliescu.
 
El a adăugat că "nu întâmplător, în politica generală a UE a prevalat conceptul de economie socială de piaţă şi promvoarea unui model social european şi conceptul de stat social, ca o gândire modernă. Sunt unii care combat ideea de stat social, care e o platformă constituţională fixată", a conchis Iliescu.