Publicat: 20 Octombrie, 2015 - 11:46

Ion Iliescu este probabil la ultima sa apariție la un congrés PSD. Un motiv ar fi biologic, are 85 de ani, dar mai puternic este cel politic. Dragnea a vrut să se debaraseze de el. Apariția veteranului PCR &PSD la congresul de duminică i-a stricat ploile. Simpla panoramare prin sală a camerelor tv care il surprindeau pe Iliescu în primul rînd punea sub semnul îndoielii palavrele de pe scena despre reformă, schimbare, democratie – marota tuturor liderilor PSD. Dragnea și gangul lui ar fi fost fericiți ca Ion Iliescu să nu apară în Sala Palatului ca să poată pretinde nestingherit gogorița zilei – că partidul este nou și frumos. Iliescu prin simpla lui prezență amintea de extracția comunistă a PSD, de mineriade etc. E greu în condițiile astea să zici că te-ai dezbărat de trecut. Dar există și un alt versant. Fără Iliescu PSD nu ar fi existat. Toată construcția politică, de la FSN la PSD, a stat mulți ani pe umerii lui Ion Iliescu. El i-a învățat politică ( e drept de tip leninist) pe cei mai mulți dintre liderii PSD din anii 90 pină azi.

Dragnea are ambiții autoritariste vădite, nu suportă pe nimeni in jur care să-l umbrească sau rivalizeze așa cum deja s-a văzut. La Dragnea e clar – cine face un pas în față va fi lichidat politic. Ideea este simplă – tot poporul pesedist să stea grupat, în ordine, în spatele lui. Asta vine de la Ceaușescu. 

Iliescu este cel care i-a învățat pe pesedisti tacticile  de cucerire a puterii și de păstrare a ei. Duminică Iliescu a fost pus în fața unei situații incredibile A fost ridicat în picioare la ordinul lui Dragnea ca să păstreze un așa-zis moment de reculegere pentru victimele comunismului. Nici nu i-a venit să creadă ce aude. S-a supus la cei 85 de ani, s-a ridicat și a răbdat un minut chestiunea intr-un gest ultim de disciplină și umilință. A fost un atac direct la adresa lui.

Nu poți vorbi nimic în prezența lui Iliescu despre comunism (funia din casa spînzuratului). Este o temă care îl pune în incurcătură.  Iliescu nu și-a clarificat niciodată relația cu comunismul deși a avut multe ocazii.  Ofensa asta, cu sculatul în picioare,  nu a rămas neplătită.  Al 17-lea înscris la cuvînt, anonim, într-un lung șir, s-a dus la microfon și a zis niște lucruri. Pentru neatenți cam searbede și fără sens. Nu e chiar așa. A lansat de fapt un atac în stilul cunoscut, prin ricoșeu, la adresa lui Dragnea, pe care culmea l-a susținut în această campanie de cucerire a sefiei PSD.

Ce a zis Iliescu ? Citez” PSD trebuie să producă idei şi să se bată pentru aplicarea lor. Aceasta presupune un nou mod de abordare a relaţiei partidului cu mediul intelectual. Atragerea intelectualilor tineri cu vederi şi convingeri de stânga, alături de partid. Aici aş vrea să adresez o critică directă liderilor partidului nostru care au o slabă legătură cu intelectualii ţării. Nu sunt prezenţi în mijlocul lor, în acţiuni specifice”. Să îi vorbești lui Dragnea – om de aparat, aparatcik și nimic altceva – despre intelectuali, este cum i-ai vorbi de zombies. Cum cunosc personajul, pot să spun că rar mi-a fost dat să întilnesc pe cineva atît de străin de lumea intelectuală. Dragnea este ostil intelectualilor, nu dă doi bani pe ei. Nu cred să fi frecventat vreo bibliotecă. Iliescu știa ce face. L-a atins la punctul cel mai vulnerabil. Intelectualii de stînga nu vor veni niciodată lîngă un lider ca Dragnea. Dragnea nu e Lucrețiu Pătrăscanu, tipologic e mai curînd un Ceaușescu – un băiat de la țară venit la oraș hotărit să parvină. Mai curind s-ar alătura unuia ca Iliescu cu un liceu bun Spiru Haret, călătorit, cu studii în străinătate, chiar dacă la Moscova.

Dragnea ca să se apere a încercat să dreagă busuiocul – „Eu am spus mult mai pe larg despre ce trebuie să facem noi pentru a recupera relaţia cu intelectualitatea de stânga şi pentru a avea o comunicare normală cu intelectualitatea de dreapta, chiar dacă ne critică şi unii şi alţii…”. Concluzia acestui caft intre noul și vechiul lider a fost că Ion Iliescu a dispărut de ieri de pe lista membrilor Biroului Politic Național. Și-a pierdut așadar votul și dreptul de a participa la ședințe. Explicațiile oferite de diverși pesediști despre manevra înlăturării lui Iliescu sunt praf în ochi. E ca la box – dai, dau! Dragnea e silit ca în orice grupare de tip mafiot să nu lase nepedepsit niciun gest de insubordonare. Autoritatea lui s-ar face praf. Nici Iliescu nu a scăpat de această logică a puterii, cît e el de Iliescu.

Topic: 

Format: