27 mai 2022

Iluminatul public va fi modernizat pe 64 de străzi şi extins pe alte 4 străzi şi un parc

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sibiu continuă modernizarea iluminatului public, printr-o serie de proiecte care vizează înlocuirea corpurilor de iluminat vechi şi ineficiente cu corpuri de iluminat eco-eficiente cu LED. Aceste proiecte vor fi supuse aprobării Consiliului Local în şedinţa din această lună.

„Contractul de delegare a gestiunii iluminatului public include, pe lângă reparaţii şi întreţinere, o componentă importantă care vizează modernizarea acestui sistem. Anul trecut a fost modernizat prin acest contract iluminatul pe bulevardele Vasile Milea, Corneliu Coposu şi Calea Dumbrăvii (între Piaţa Unirii şi Mihai Viteazu), în Piaţa Unirii şi pe şoseaua Alba Iulia, la care se adaugă proiectele de modernizare a străzilor şi cartierelor care includ şi componenta de iluminat. Lucrările au constat în înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu unele mai ecologice (LED), realizarea de puncte de aprindere în afara posturilor de transformare şi implementarea sistemului de telegestiune. Anul acesta, vom extinde iluminatul public pe patru străzi şi în parcul Policlinicii de pe str. H. Oberth. În alte două zone de case, care includ 64 de străzi, vom moderniza reţeaua existentă. Valoarea estimată a acestor investiţii este de 8,67 milioane de lei” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Iluminatul public va fi modernizat în acest an pe următoarele 64 de străzi:

Zona 1 – Oituz, Alexandru Ioan Cuza, Călugăreni, Mirăslău, Andrei Mureşanu, Eroilor, Porumbacului, Cernei, Luptei, Mărăşeşti, Mărăşti, Calea Dumbrăvii, Hipodromului.

Zona 2 – Samuel Micu, Giuseppe Garibaldi, Liliacului, Paltinului, Călţun, Ceferiştilor, Ion Budai Deleanu, Petru Şpan, Moldoveanu, Negoi, Fochiştilor, Cărbunelui, Bucegi, Eftimie Murgu, Nicolae Titulescu, Fraţii Grachi, Locomotivei, James Watt, Dragoş Vodă, Bungardului, George Mihail Zamfirescu, Vasile Aaron, Păcii, Ştefan cel Mare, Costache Negruzzi, Independenţei, Berăriei, Gimnasticii, Lucian Blaga, Izvorului, Vârtopu, Constantin Noica, Budislavu, Hegel, Spartacus, Şerbota, Urlea, Gheţăriei, Fabricii, Axente Sever, George Enescu, Podragul, Diaconu Coresi, Tiţeica, Galileo Galiei, Ion Creangă, Pantei, Hugo, Măgura, Lirei, Suru.

Aceste zone au fost selectate luându-se în considerare mai multe motive de ordin tehnic şi logistic. În primul rând, pe străzile respective sunt în funcţiune aparate de iluminat foarte vechi, acestea generând cele mai multe solicitări de intervenţie, costuri de întreţinere şi mentenanţă mai mari, dar şi un grad insuficient de iluminare a spaţiilor publice. Apoi s-a avut în vedere ca străzile să fie situate în aceeaşi zonă compactă, pentru ca gestionarea lucrărilor să fie mai eficientă. De asemenea, s-a verificat ca aceste străzi să nu fie recent modernizate şi să se afle încă în garanţie, pentru că proiectul presupune intervenţii în carosabil şi/sau trotuare.

Lucrările vor presupune schimbarea corpurilor de iluminat cu unele cu LED şi amenajarea unor puncte de aprindere în afara posturilor de transformare care aparţin societăţii de electricitate ceea ce va permite intervenţia mai promptă pentru control, reparaţii şi mentenanţă.

De asemenea, este inclusă integrarea acestor zone în sistemul de telegestiune. Prin acesta, iluminatul public se va putea pune în funcţiune, stinge sau regla ca luminozitate de la distanţă, iar defecţiunile şi lămpile arse vor putea fi identificate în timp real.

Pe următoarele străzi se va extinde iluminatul public, acesta neexistând în prezent:

– str. Triajului, între strada Ştefan cel Mare şi Fabrica de Cultură
– str. Rampa Ştefan cel Mare, între str. Păcii şi ieşirea din Sibiu spre Şelimbăr
– str. Viile Sibiului, de la drumul naţional şi sensul giratoriu de la Biserică
– str. Theodor Aman – alee pietonală în Parcul Sub Arini, între str. Avrig şi locul de joacă de pe strada Ludoş
– parcul Policlinicii, situat la intersecţia str. H. Oberth cu str. Fabricii

Rezultatul acestor investiţii va consta într-o luminozitate mai bună pe timp de noapte în spaţiile publice incluse în proiect, dar şi o scădere a consumului de electricitate.

Dacă proiectele sunt aprobate de către Consiliul Local, lucrările efective vor începe în luna mai 2021.

Serviciul Comunicare, Relaţii Externe şi Marketing
Primăria Municipiului Sibiu