Publicat: 16 Octombrie, 2019 - 00:46
Share

Primul Congres organizat de către Centrul de Ingrijiri Paliative Sfântul Nectarie în colaborare cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc sambata si a avut titlul: My care, my right, pentru a celebra Ziua Internațională în Îngrijiri Paliative la nivel internațional. Este primul an, în care Centrul sărbătorește ziua internațională organizând un congres de prezentare a unor lucrări ştiinţifice pentru specialiștii din domeniul îngrijiri paliative.

Danut Pruna, voluntarul coordonator de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, prezent la congres, a mentionat: "Bucuria mai mare a fost cand ne-am deplasat la cei care nu au reusit sa ajunga la activitate, suferinzi in salon, la pat, acolo unde ei au tinut sa transmita anumite mesaje care sunt de impact si care ar trebui sa ne puna mai mult pe ganduri si sa venim, sa ne implicam mai mult in sprijinul acestor pacienti din centrele de ingrijiri paliative. Cele mai de suflet campanii desfasurate sunt cele pentru bolnavii de cancer. De fiecare data simtim ca vizitam un prieten bun si nu un pacient pe care il vedem poate pentru prima data. De cele mai multe ori se creeaza o legatura speciala intre noi toti si incercam sa ramanem mereu aproape. Datorita centrului Sfantul Nectarie am cunoscut si importanta ingrijirilor paliative in viata acestor bolnavi si rolul extrem de important pe care il are in lupta cu aceasta suferinta. Ne simtitm foarte recunoscatori ca putem sustine prin activitatile noastre acest efort colectiv de intrajutorare si ca putem invata din complexitatea ingrijirii paliative."

Adriana Caruntu, Director la Centrul de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie”, a punctat: "Noi am plecat de la un centru mic cu 8 locuri care s-a infiintat intr-o casa donata de un ofiter, iar astazi am reusit pe parcursul unui proiect construit cu fonduri de la Ambasada Elvetiei, a Primariei Sectorului 2 si a unei fundatii din Germania sa avem un centru nou cu mult mai multe locuri si sa ne dezvoltam incetul cu incetul tipurile de activitati, sa ne implicam la nivel international. De asemenea, a fost aratata componenta internationala si anume faptul ca de 7 ani cand functionam ca spital privat al Bisericii Ortodoxe Romane, am celebrat in fiecare an Ziua Internationala a ingrijirilor paliative, iar anul acesta ne-am gandit un pic sa schimbam si sa ne implicam mai mult prezentand niste lucrari foarte bune, documentate de catre specialisti in domeniul ingrijirii paliative si sa transmitem cumva un mesaj, anume ca ingrijirea paliativa este dreptul meu la ingrijire, dar ca fiecare dintre noi mai avem de facut foarte mult in acest domeniu, suntem chiar la inceput, este nevoie sa ne implicam personal si sa putem sa facem lucruri frumoase pentru oamenii care sufera si care au nevoie de ingrijiri paliative".

Ioana Lungu, Medic de recuperare la Centrul de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie, a declarat: "Astazi am prezentat in cadrul congresului recuperarea medicala in ingrijirile paliative deoarece recuperarea medicala este similara cu ingrijirea paliativa, scopul nostru nu este de a trata boala, ci de a creste calitatea vietii pacientului. Recuperarea medicala in paliatie la noi in tara nu prea se face, mi s-a parut un subiect interesant si de interes comun."

 

În primii sapte ani de activitate, Centrul de Ingrijiri Paliative Sfântul Nectarie organiza: Ziua porților deschise, Concert de muzică simfonica și religioasă.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

 

 

Informații suplimentare:
Centrul funcționeaza într-un sediu nou, situat în Str. General Dimitrie Salmen, nr. 14, Sectorul 2, Municipiul Bucuresti.

Contribuția centrului prin Proiecte inovatoare la nivel național:
- Curricula de consiliere psihologică în îngrijiri paliative (un proiect al EUPCA, manager proiect Adriana Căruntu).
- Introducerea ,,Apei de lavandă” în îngrijirea pacienților (după modelul de îngrijire paliativă din Geneva, Elveția).

Tema prezentată de către directorul Adriana Căruntu a fost Spiritualitatea în îngrijiri paliative:
În miezul tulburării spirituale a muribundului este suferinţa. Tulburarea sau durerea spirituală pătrunde în toate celelalte domenii fizic, psihologic şi social ale durerii totale. Dr. Puchalski subliniază faptul că spiritualitatea constituie o componentă importantă, dacă nu chiar centrală, a stării de bine generale a fiecărui pacient, iar acest lucru este îndeosebi valabil pentru muribund.
În contextul creştin, spiritualitatea cuprinde 8 elemente esenţiale pentru vindecare: transformarea suferinţei, reconcilierea, conlucrarea, liniştea, familiarizarea cu propria moarte, recunoştinţa, cultul şi comuniunea. În contextul creştin, iertarea îmbrăţişează şi extinde conceptul secular de reconciliere.

Dănuț Prună, Coordonator al Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului a prezentat:„Caravana Bucuriei” – implicarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului in ajutorarea bolnavilor de cancer, activitatea desfasurata la Centrul Sf Nectarie, toate actiunile in care au fost implicati in ingrijiri palative si pentru bolnavii de cancer in Bucuresti.

A urmat prezentarea lucrarii medicului sef al centrului Simona Tulfan despre bolnavii oncologici si s-a discutat despre nevoile existente in ingrijiri palative.

Recuperarea medicala in ingrijiri paliative a fost prezentata de catre doamna doctor Ioana Lungu, medic voluntar al centrului.

Intre cer si pamant - este lucrarea de psihiatrie in ingrijiri paliative intocmita de catre Eftimie Steluta, angajata a Centrului Sf Nectarie. O prezentare minunata care a incantat pe toti cei prezenti.

Directorul Adriana Căruntu a vorbit la finalul Congresului despre importanța personalului care lucrează în îngrijiri paliative și care reușesc să ajute mii de pacienți să aibă speranța la viața dincolo de moarte. Apoi a punctat că dacă acești angajați ajută atât de mult cum îi putem considera sau numi?
Răspunsurile primite de la participanții la Congres au fost: sfinți, prieteni ai sfinților, călăuzele sfinților.
 

Tag-uri Institutii: