28 mai 2022

Impactul Orei de Educaţie Rutieră asupra celor mai mici participanţi la trafic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

1200 de elevi din 10 şcoli ale Sectorului 3 au participat, timp de două săptămâni, la Ora de educaţie Rutieră, o iniţiativă a Asociaţiei EDIT, în parteneriat cu Poliţia Română şi Primăria Sectorului 3. În 50 de minute de curs, un reprezentat al asociaţiei cu formare psihopedagogică şi un agent de poliţie au transmis elevilor, într-o manieră adaptată vârstei, informaţiile de bază privind siguranţa participanţilor la trafic.

Conform statisticilor Poliţiei Române, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere se află şi indisciplina pietonilor. Aceasta se datorează în mare parte lipsei educaţiei rutiere, care afectează şi pe cei mai mici pietoni. În acest context Ora de educaţie rutieră, o iniţiativă care face parte din Programul Naţional „România în Siguranţă”, se adresează elevilor din ciclul primar, reuşind să stârnească interesul celor mici, care au oferit feedback-ul lor la sfârşitul lecţiei.

„Mi-a plăcut: cum a comunicat cu noi; modul cum a prezentat doamna respectivă; faptul că am învăţat semnele de circulaţie; cartea primită. Mi-ar plăcea să mai particip la o astfel de activitate” declară un elev din clasa a III-a, şcoală gimnazială din Sectorul 3.

Câţiva elevi au fost încântaţi de prezenţa poliţistului, căruia îi puteau adresa întrebări: „Eu cred despre ora de educaţie rutieră că este o oră importantă, deoarece învăţăm semnele de circulaţie, regulile de circulaţie şi putem pune întrebări unui poliţist”, „Mie mi-a plăcut de poliţist că ne spunea ce trebuie să facem” – elevi clasa a III-a, şcoală gimnazială din Sectorul 3.

Mulţi dintre elevi au conştientizat importanţa educaţiei rutiere atât pentru statutul de pieton, cât şi pentru cel de şofer: „Mie mi s-a părut o oră educativă şi importantă deoarece ne ajută să ne protejăm pe noi şi ne ajută şi ca pieton şi ca şofer”, „Am aflat multe lucruri utile. Am învăţat cât de importantă este atenţia când traversez strada. Mi-ar plăcea să particip din nou”, „Mie, Ora de Educaţie Rutieră mi-a plăcut foarte mult şi am înţeles foarte multe lucruri” – elevi clasa a III-a, şcoală gimnazială din Sectorul 3.

„România în Siguranţă” este un program naţional de educaţie care urmăreşte instruirea şi informarea copiilor, tinerilor şi adulţilor în ceea ce priveşte educaţia pentru siguranţă. Programul îşi propune să ajungă, cu lecţii de educaţie rutieră şi prim-ajutor, la 5.000 de elevi din Bucureşti şi din ţară, până la sfârşitul anului, şi la peste 500.000 de copii şi adolescenţi, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include şi cursuri de conducere defensivă pentru tinerii şoferi şi cursuri de formare pentru cadre didactice şi pentru poliţişti din toată ţara. Programul „România în Siguranţă” este iniţiat de Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Poliţia Română, Ministerul Educaţiei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD).

Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (EDIT) este o organizaţie neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educaţie rutieră, educaţie pentru situaţii de urgenţă şi prim-ajutor. Asociaţia a lansat în 2020 prima campanie online de educaţie pentru prim-ajutor #LeapşaPentruViaţă, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociaţiei pe româniaînsiguranţă.ro.