12 aprilie 2021

Impas diplomatic intre Roma si Moscova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Diplomati rusi expulzati din Italia

Scandalul soldat cu expulzarea ulterioară a doi diplomați ruși nu va afecta în mod fundamental relațiile dintre Federația Rusă și Italia. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții intervievați de publicația moscovita Izvestia . În același timp, oricât de calde ar fi contactele dintre Moscova și Roma, Federația Rusă ar trebui să-și amintească faptul că Italia este membru NATO și un apropiat aliat al SUA, așa ca, într-un fel sau altul, se va mișca pe canalul solidarității transatlantice.

La 31 martie, Italia a anunțat expulzarea din țară a doi diplomați ai ambasadei ruse la Roma. După cum a spus ministrul italian de externe Luigi Di Maio pe Facebook , ei erau „implicați într-un caz grav” de spionaj . „Mulțumesc serviciilor noastre speciale și tuturor organismelor de stat care lucrează în beneficiul securității țării noastre”, a rezumat ministrul.

Motivul acestui mesaj a fost reținerea unui soldat italian și a unui ofițer rus. Potrivit unității speciale a carabinierilor (ROS), aceasta s-a întâmplat la 30 martie in momentul transferului de documente confidențiale în schimbul unei recompense bănești . Puțin mai târziu, ambasada rusă a confirmat informația potrivit căreia forțele de ordine italiene au reținut un funcționar al biroului atașatului militar. Misiunea diplomatică nu a oferit detalii suplimentare. Potrivit agenției de știri italiene ANSA , italianul a oferit Rusiei informații despre sistemele de comunicații ale armatei în schimbul a 5 mii de euro.

Partea rusă a reacționat relativ calm la această știre. Ministerul rus de externe a semnalat ca Moscova își exprimă regretul în legătură cu expulzarea diplomaților. Această acțiune nu corespunde nivelului relațiilor bilaterale, iar Rusia își va anunța suplimentar pașii, a subliniat ministerul.

La randul sau, Kremlinul a semnalat că circumstanțele incidentului nu au fost încă clarificate. „Dar, în orice caz, sperăm că natura foarte pozitivă și constructivă a relațiilor ruso-italiene va continua și va fi păstrată”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Experții atrag atenția asupra faptului că scandalurile de spionaj – nu numai cu participarea Rusiei – în Italia, se produc cu frecvență variabilă : datorită poziției sale geografice, republica este situată „la intersecția tuturor serviciilor de informații”, fiind un punct important al flancului sudic al NATO – Italia a devenit de mult timp si un punct de sprijin al alianței în Marea Mediterană .

Declararea unui diplomat rus în Italia „persona non grata” este un episod neplăcut, dar fără precedent. Un caz similar de implicare a spionajului rus pe spațiu s-a întâmplat în 2016, când, conform anchetei italiene, cetățeanul rus Serghei Pozdnyakov a cumpărat in Italia materiale clasificate de la un fost angajat al serviciilor speciale portugheze, Frederico Carvalhau Zhila, care a fost acuzat de spionaj și divulgarea secretelor de stat in țara sa. Rusul a fost eliberat două luni mai târziu.

Autor: Ciprian POP