26 mai 2022

Impas diplomatic sino-lituanian

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Impas diplomatic sino-lituanian. Ambasada Chinei în Lituania suspendă serviciile consulare. Taiwanul, „măr al discordiei”
Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a anunțat anterior deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului in Capitala tarii, fapt care duce la actuala conduita a Beijingului fata de tara baltica.

Ambasada RPC în Lituania a suspendat temporar furnizarea de servicii consulare. Acest lucru se precizează în declarația misiunii diplomatice publicată joi.

„Din motive tehnice, din 25 noiembrie 2021, prestarea serviciilor consulare va fi temporar suspendată. Reluarea acestora va fi anunțată separat”, se arată în mesaj.

În iulie, Ministerul de Externe lituanian a anunțat deschiderea planificată a unei reprezentanțe a Taiwanului la Vilnius si a unei ambasade a Statului baltic la Taipei. Prima a început să lucreze efectiv pe 18 noiembrie. China a protestat în mod repetat și și-a chemat ambasadorul de la Vilnius în august, Lituania făcând același lucru cu ambasadorul sau de la Beijing, în septembrie.

Pe 21 noiembrie, guvernul chinez a decis să retrogradeze relațiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri. Beijingul a folosit, de asemenea, pârghii economice: a suspendat transportul feroviar de marfă către Lituania și a redus limita de credit pentru întreprinderile lituaniene.

foto gov.cn
Ciprian POP