Publicat: 9 Septembrie, 2019 - 13:22
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu o echipa de medici si asistente de la Institutul Oncologic Bucuresti au desfasurat, sambata, o noua actiune in cadrul campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin", in localitatea ilfoveana Domnesti. In cadrul acestei activitati, persoanele interesate au putut beneficia gratuit de testul Babes-Papanicolau, dar si de un control mamar de rutina.

"Din nou, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului ne-au ajutat in mobilizarea oamenilor si impreuna cu noi, medicii de la Institutul Oncologic Bucuresti, am realizat si recoltari pentru examenul Babes-Papanicolau, dar si un examen clinic al sanului. De la inceputul anului au fost diagnosticate 250 de femei si cu ajutorul medicilor de la Institutul Oncologic Bucuresti am inceput sa examinam clinic si sanul, aceste femei fiind invitate sa-si faca un examen ecografic sau o programare la mamografie. In momentul de fata sunt aproximativ 100 de femei care au fost investigate", a declarat Dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening pentru cancerul de col uterin din București - Ilfov.

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Prezenta si importanta acestei campanii in localitatile din judetul Ilfov este confirmata si de statisticile Ministerului Sanatatii, datele fiind publicate pe site-ul acestuia, ma refer la faptul ca din cele 900 de femei carora li s-a recoltat testul Babes-Papanicolau, anul trecut, în judetul Ilfov, 340 de femei, adica 34% au fost teste efectuate in acest judet, in cadrul campaniei noastre". 

 

Preotul Paroh Nicolae Anghel, de la Parohia Domnesti de Jos, judetul Ilfov, a specificat: "Preventia pe care in colaborare voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului cu Institutul Oncologic Bucuresti si cu Patriarhia Romana o fac in sprijinul enoriasilor nostri este un lucru extraordinar de benefic, ca se pot depista la timp anumite boli grele, grave si se pot lua masuri la timp".

 

Sorina Aurică, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului a adaugat: "Sunt onorata sa fiu parte din aceasta echipa a campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin", mai ales ca in cercul de apropiati am avut doamne care au fost afectate de aceasta maladie si daca pentru ele nu s-a mai putut face nimic, ma bucur ca acum, pentru aceste doamne se poate face ceva".

Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a aparatului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. Anual, în lume sunt diagnosticate aproximativ 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin. Programul de screening pentru cancerul de col uterin caută depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului sau a unui cancer in stadiu precoce, mai ușor de tratat. Cancerul de col uterin reprezintă in Romania o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu acesta boală 4.000 de femei. Reprezintă 12% din totalul neoplasmelor de col diagnosticate anual in Uniunea Europeană (UE) şi suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col, aceasta fiind de 3 ori mai mare decât media ratei UE, de 34.9/100.000 femei versus 11.3 media UE. La femeile cu vârsta 15-44 ani este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, iar 2.000 de femei/an decedează din cauza acestei boli.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.