17 octombrie 2021

Importanţa asigurării unei creşteri a prezenţei americane în România atât din perspectivă militară, cât şi economică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Convorbirea telefonică a secretarului de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a avut, la 13 octombrie 2021, o convorbire telefonică cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried. Discuţia a abordat dinamica relaţiei bilaterale, cu accent pe organizarea, la Washington, a următoarei runde de Dialog Strategic bilateral.

Cei doi oficiali au convenit asupra intensificării eforturilor în vederea aprofundării dialogului pe dimensiunile strategică şi economică şi au avut un schimb de vederi privind evoluţiile de securitate din regiune şi la nivel internaţional. Cu acest prilej, s-a remarcat convergenţa de opinii în ceea ce priveşte necesitatea consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat importanţa asigurării unei creşteri a prezenţei americane în România atât din perspectivă militară, cât şi economică. Totodată, a abordat posibilităţile de susţinere comună, prin acţiuni şi proiecte concrete, a partenerilor din Vecinătatea Estică, un accent aparte fiind pus pe Republica Moldova. De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre importanţa coordonării bilaterale pe teme cu relevanţă strategică, cum ar fi promovarea stabilităţii în regiune, creşterea rezilienţei partenerilor şi asigurarea securităţii energetice a acestora.

La finalul discuţiei, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat importanţa pe care România o acordă aprofundării în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, Karen Donfried exprimând la rândul său ataşamentul SUA faţă de parteneriatul strategic special cu România.