Publicat: 12 Iunie, 2019 - 10:48

În perioada 13-15 iunie 2019 se va desfăşura la Iaşi, în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola", cea de a patra ediţie a Şcolii de Vară - "Repere Interdisciplinare în Psihiatrie". Manifestarea este organizată de Institutul de Psihiatrie "Socola" Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" - disciplina Psihiatrie - şi Colegiul Medicilor Iaşi.

Tematica propusă anul acesta este una diversă, de la principalele probleme ale patologiei psihiatrice în practică, la noutăţi psihofarmacologice, etică medicală şi până la interfaţa cunoaşterii psihicului uman şi astrologie.

"Psihiatria, cu toate controversele care i-au amprentat istoria, rămâne în continuare o specialitate medicală care solicită absolvenţi cu o pregătire profesională complexă. Practica psihiatrică impune psihiatrului în devenire să îşi formeze o viziune proprie asupra dimensiunii psihicului uman, pornind de la filozofia minţii spre cunoaşterea ştiinţifică în psihiatrie. O viziune globală şi integrativă necesită în primul rând un demers introspectiv, curajos şi asumat, psihiatrul fiind primul care se expune procesului de autocunoaştere", a declarat dr. Oana-Cristina Creţu, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi.

Şcoala de Vară este consacrată ca o manifestare de educaţie medicală continuă dedicată psihiatriei şi este deschisă şi altor modele de cunoaştere, iar workshop-ul "Dimensiuni ale cunoaşterii psihicului uman", din 13 iunie, este un exemplu elocvent în acest sens. Workshop-ul, cu o durată de aproximativ două ore, va fi moderat de prof.dr. Roxana Chiriţă, director medical al Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, şi va cuprinde şi o intervenţie din Statele Unite a Corinei Ştefan, specialist în Astrologie psihologică.

"Cunoaşterea de sine ar putea deveni în viitor o condiţie esenţială pe care ar trebui să o îndeplinească viitorii psihiatri. Workshop-ul îşi propune să releve importanţa autocunoaşterii în practica psihiatrică, conexiunea cunoaştere-autocunoaştere, prin teorii, concepte, experienţe şi conştientizări. Intenţia noastră este să oferim o cale de acces spre universul interior, integrând şi dimensiunea spirituală a sufletului, spiritului şi conştiinţei", a mai spus dr. Oana-Cristina Creţu.

Cursul inaugural al Şcolii de Vară, cu titlul "Rolul eticii medicale în fundamentarea ştiinţifică a disciplinelor medicale", va fi susţinut de conf. univ. dr. Liviu Oprea, preşedinte al Colegiul Medicilor Iaşi, şi va fi urmat de un alt curs atractiv, "Importanţa medicului psihiatru în asistenţa bolilor funcţionale gastro-enterologice", care va fi susţinut de prof. univ.dr. Cristinel Ştefănescu şi conf. Univ. dr. Gabriela Ştefănescu.

Programul celor 3 zile de excelenţă în psihiatrie va mai cuprinde, în afară de cursuri, workshop-uri, o sesiune competiţională de postere, şi prezentări de caz interactive. Concluziile acestei manifestări vor fi prezentate sâmbătă, 15 iunie, de la ora 12:00.

Audierea cursurilor de vară este liberă. Pentru eliberarea diplomelor cu credite EMC Iaşi, taxa pentru medici rezidenţi este 100 de lei, iar pentru medicii specialişti este 200 de lei.

Tag-uri Nume: