16 aprilie 2021

Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi, 6 aprilie, la masa rotundă cu tema „Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic”. Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, cu ocazia Zilei NATO.

În cadrul discuţiilor, ministrul apărării naţionale a apreciat că România, prin poziţionarea sa strategică, este un actor cheie în construcţia euroatlantică de securitate la Marea Neagră şi un pilon central în promovarea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice în regiune, atât individual, cât şi împreună cu aliaţii.
„Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică, capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. Apărarea colectivă rămâne principalul obiectiv al NATO. Astăzi, unitatea este un aspect în care toţi aliaţii ar trebui să investească şi este conectată la modalitatea în care se construieşte consensul. Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor”, a spus ministrul Nicolae Ciucă în intervenţia sa.

La rândul său, generalul-locotenent Daniel Petrescu a evidenţiat creşterea riscurilor şi ameninţărilor în regiune, importanţa anticipării strategice, a poziţionării şi capacităţii de reacţie a Armatei României în scopul creşterii nivelului de securitate naţională şi regională, precum şi rolul vital al contribuţiilor aliaţilor la prezenţa persistentă în regiune, pe toate componentele: terestră, aeriană şi maritimă.