Publicat: 21 Noiembrie, 2016 - 19:05
Share

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Fundația Friedrich Ebert România, alături de Ambasada Republicii Federale Germania, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Suediei și Ambasada Marii Britanii la București, au organizat vineri 18 noiembrie 2016, a treia ediție a evenimentului regional „Împreună împotriva traficului de persoane: Provocări și bune practici”, având ca temă de dezbatere „Traficul de persoane și exploatarea umană în contextul crizei refugiaților”.
Dezbaterea a reunit experți de renume mondial, printre care Gulnara Shahinian - fostă Raportor Special al Națiunilor Unite privind Formele Contemporane de Sclavie; Sebastian Boel Byth - Expert Asociat UNODC, Biroul de Prevenire a Traficului de Persoane și Migranți (HTMSS), Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate; Per-Anders Sunesson - Ambasador pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane în Suedia; Frederike Ambagtsheer - Cercetător științific și expert ONU privind traficul de organe etc.
Conform datelor prezentate de rapoartele Eurostat, România a fost și rămâne statul membru al UE cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane și cu structuri naționale ineficiente. Ediția din acest an a adus în dezbatere teme noi precum traficul de persoane în scopul prelevării de organe, rolul investigațiilor financiare în probarea infracțiunilor de criminalitate organizată și necesitatea reorganizării poliției judiciare (poliție judiciară unic subordonată procurorului DIICOT, după modelul DNA) și o cooperare interinstituțională eficientă în vederea eradicării traficului de persoane.
1. TRAFICUL DE PERSOANE ÎN SCOPUL PRELEVĂRII DE ORGANE ȘI TRAFICUL DE ORGANE
România are o legislație deficitară în materia traficului de organe, ceea ce face dificilă cercetarea cauzelor. Deși această formă de criminalitate pare să nu ocolească România, investigațiile sunt limitate. Frederike Ambagtsheer - Cercetător științific și expert ONU privind traficul de organe, a prezentat cauza ”The State versus Netcare Kwa-Zulu Ltd., Durban South Africa (2003-2012)” în care victime ale traficului de persoane în scopul prelevării de organe erau români și brazilieni, cauză despre care în România s-a scris foarte puțin, iar autoritățile nu au investigat cauza.
Discuțiile au vizat necesitatea cercetării penale eficiente și efective a cauzelor de moarte suspectă în spitalele din România. Facem astfel trimitere la cauza 1040/P/4.04.2016 înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București ce vizează moartea suspectă a unui cetățean străin. Cauza decesului – anemie severă, însă dosarul pacientului este înregistrat pe Secția de chirurgie II a Spitalului de Urgență Floreasca. Decesul a survenit la data de 31 martie 2016, iar până la acest moment nu a fost audiat nimeni și nici nu s-a făcut niciun demers în vederea identificării cauzei reale a morții. Investigațiile jurnalistice arată că victima fusese exploatată, cel mai probabil sexual, în zona Cartierului Francez din București, lucrând pentru un om de afaceri controversat.
2. ROLUL INVESTIGAȚIILOR FINANCIARE
Warner ten Kate - Procuror Superior Național pentru Traficul de Ființe Umane și Migranți, Serviciul Național al Procuraturii din Olanda, a adus în atenția auditoriului necesitatea investigațiilor financiare în cauzele de criminalitate organizată și utilizarea rezultatelor acestora ca probe în instanță în completarea declarațiilor victimelor care, în România, din cauza lipsei de protecție și asistență efectivă, sunt foarte vulnerabile în fața presiunilor rețelelor de traficanți. S-a concluzionat că existența unor procurori specializați în domeniul investigațiilor financiare ar eficientiza activitatea DIICOT.
3. COOPERAREA INTERINSTITUȚIONALĂ
Cooperarea actorilor naționali cu atribuții în domeniul eradicări traficului de persoane și a protecției victimei este deficitară. Dubla subordonare a poliției judiciare, precum și lipsa unor echipe stabile, specializate conform nevoilor DIICOT, conduc la investigații ineficiente.
În vederea îmbunătățirii cooperării interinstituționale în plan național, acest eveniment a avut ca obiectiv final lansarea unei propuneri de dezbatere publică privind abordarea integrată a combaterii eficiente a criminalității organizate.
Urmând modelul de cooperare interinstituțională în materie de combatere a corupției, dezbaterile finale au condus la propunerea de abordare strategică a fenomenului criminalității organizate și realizarea unei strategii naționale, în acord cu mențiunile din Raportul de activitate al DIICOT pe 2015. Comunicat de presa: Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica