Publicat: 12 August, 2012 - 13:14
Share

BERD stimulează prezența României în industria aerospațială globala printr-un împrumut de 25 milioane euro acordat Universal Alloy Corporation Europe SRL (UACE), care va concentra în România o parte semnificativă din producția grupului de componente metalice pentru aeronave.

Finantarea BERD va sustine dezvoltarea activitatiilor de productie componente prelucrate, tratare a suprafatelor si asamblare in localitatea Dumbravita, (judetul Maramures), crescand astfel eficienta operatiunilor UACE, valoare adaugata si contribuind in mod semnificativ la dezvoltarea abilitatilor ingineresti din zona.
UACE va fi in masura sa ofere producatorilor de aeronave, precum Airbuss/EADS, Alenia si Boeing  structuri din metal, produse local, fara a mai fi nevoita sa exporte componente brute catre terti procesatori din Europa.

Toate cele trei etape majore ale procesului de productie – turnare, extrudare si prelucrare – vor fi concentrate in Romania. Acest lucru va consolida baza de cunostinte locale si va ajuta la inchiderea ecartului tehnologic.

“Cu expertiza si cunostintele UACE si sustinerea BERD, Romania va indeplini cerintele stricte ale industriei high-tech, un pas important pentru a deveni parte a pietei aerospatiale la nivel mondial”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru Romania.

“Cererea pentru piese de aeronave este previzionata sa creasca similar cu cresterea transportului aerian pentru care este asteptat un ritm anual de aproape 5 procente in urmatorii 15-20 de ani la nivel global, potrivit celor mai mari producatori aerospatiali. Acest lucru va mentine o cerere ridicata pentru aeronave noi si, prin urmare, o cerere mare pentru componentele din aluminiu produse de UACE, pe termen mediu si lung”, a adaugat John Ball, CEO al UACE.

UACE este parte a diviziei aerospatiale a grupului industrial elvetiano-austriac Montana Tech Components AG, unul din primii patru producatori mondiali de componente metalice aerospatiale.