24 ianuarie 2022

În 2021, Festivalul Dinozaurilor este „on air, on line & on art”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul Dinozaurilor revine în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, după un an de pauză impus de pandemie. Evenimentul se va derula în perioada 30 iulie – 1 august 2021 şi va cuprinde activităţi culturale şi educaţionale pentru toate vârstele.

„On air, on line & on art” este sloganul ce defineşte Festivalul Dinozaurilor din acest an.

Muzica de calitate este asigurată în acest an de acordurile de chitară clasică. Artistul Adrian Mardan (alias mardanA) a acceptat invitaţia Geoparcului de a participa în Festival cu un recital extraordinar intitulat „Evening Guitar Moments” susţinut în cadrul Stagiunii Excelenţei Volutarte. Concertul va avea loc pe 31 iulie şi va fi găzduit de Transylvania Log Cabins din satul Peşteana, comuna Densuş. Adrian Mardan este profesor de chitară clasică, deţinător al unui titlu de doctor în muzică, recunoscut pentru talentul său atât pe plan naţional cât şi internaţional.

„A sauropod abroad” („Un sauropod peste hotare”), celebrul film documentar inspirat de călătoria reproducerii dinozaurului Magyarosaurus dacus din Canada în România, ajunge, în premieră naţională, în Geoparc. Documentarul a participat până acum la diverse festivaluri de film şi a fost distins cu mai multe premii. Doar pe 1 august, documentarul va putea fi vizionat, în premieră în ţara noastră. Din acest motiv am decis ca povestea dinozaurului călător să ajungă la publicul prezent în Ţara Haţegului, urmând să fie difuzat concomitent în mai multe locuri de pe teritoriul Geoparcului. Filmul documentar este realizat de regizoarea Anna Cooley, fiica celebrului paleoartist canadian Brian Cooley, cel care le-a dat formă şi chip dinozaurilor Magyarosaurus dacus, Balaur bondoc şi Zalmoxes robustus, ce pot fi admiraţi în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Cei mici vor avea şi ei parte de multă distracţie. Pe parcursul festivalului, DinoAventura va pune stăpânire pe Parcul Copiilor din oraşul Haţeg. Un parcurs NINJA din chingi este noutatea pe care copiii cu vârsta de peste 5 ani o vor putea testa gratuit. În fiecare dintre cele trei zile de eveniment, cei mici sunt invitaţi să devină experţi în acrobaţie, spirit de aventură şi distracţie în aer liber, pe mini parcursul creat din benzile de slackline oferite de producătorul Chingi Expert Deva.

Şi ultima zi de festival este dedicată tot celor mici. Pentru câteva ore, vom crea Ambasada de bună dispoziţie a Geoparcului la Deva. Cu sprijinul Shopping City Deva, în parcarea centrului comercial, voluntarii pentru Geoparc vor pune la bătaie toată energia şi creativitatea lor ca să le destăinuie celor mici poveştile Geoparcului prin diverse jocuri.

Ediţia din acest an a Festivalului Dinozaurilor va avea şi o componentă internaţională. Radioamatori din întreaga lume vor afla despre Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin intermediul mesajelor de promovare transmise de membrii Clubului Sportiv Silver Fox din Deva. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat un indicativ special – YP2GEO. Indicativul va fi adus şi la cunoştinţa radioamatorilor din ţări care au pe teritoriul lor geoparcuri din Reţeaua Internaţională UNESCO.

Cine nu reuşeşte să ajungă la Festivalul Dinozaurilor, va fi la curent cu toate detaliile legate de eveniment urmărind conturile Geoparcului Ţara Haţegului de pe reţelele de socializare.

Pentru sănătatea şi siguranţa lor, participanţii la Festivalul Dinozaurilor sunt invitaţi de organizatori să respecte toate măsurile de securitate şi reglementările sanitare în vigoare.

Ediţia din acest an a Festivalului Dinozaurilor se desfăşoară cu sprijinul Asociaţiei Compania Volutarte, Transylvania Log Cabins, Primăria oraşului Haţeg, Chingi Expert Deva, Shopping City Deva şi Clubul Sportiv Silver Fox din Deva.

*****

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.