4 octombrie 2022

În cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apelăm de urgenţă numărul unic 112 și să securizăm zona

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BULETIN INFORMATIV – 09.08.2022

Un bărbat din Roşia a găsit o grenadă, în curtea casei

În seara zilei de luni, 08 august a.c., echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor (ISU BH) a fost solicitat să intervină în satul Roşia, unde un localnic a descoperit o muniţie rămasă neexplodată, în curtea propriei gospodării.

Sesizarea a fost primită în dispeceratul ISU Bihor, prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 20.50, apelantul precizând faptul că a descoperit o muniţie în curtea casei, în timp ce efectua săpături pentru fundaţia gardului.

Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelant au fost mobilizaţi pompierii militari pirotehnişti din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, care, ajunşi la faţa locului, au identificat o grenadă defensivă, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă, numărul unic 112, semnalând găsirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc;
– topirea elementelor metalice de muniţii;
– tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
– demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
– folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Ofiţer Informare şi Relaţii Publice: Locotenent-colonel Camelia Roşca