5 iulie 2022

În Danemarca, începând de astăzi, nici măști, nici pașaport sanitar

perspective view closeup of medical protection face mask left by the closed window near door handle quarantine concept

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Guvernul danez a ajuns la un acord cu toate partidele parlamentare, cu excepția unuia, pentru a pune capăt obligației de a purta o mască în toate spațiile închise , cu excepția transportului public.
Acordul a fosr realizat la 3 dimineața, după o negociere maraton care a durat toată noaptea. Obligația de a purta o mască în mijloacele de transport în comun  nu va fi abolită complet până la 1 octombrie.
Pașaportul de sănătate va începe, de asemenea, să fie eliminat de astăzi, iar cei care merg la bibliotecile publice și participă la activități organizate de cluburi și organizații de voluntariat nu vor mai trebui să-l prezinte.
Începând cu data de 1 august, un pașaport de sănătate nu va mai fi necesar în teatre, săli de concerte, activități sportive în interior și într-o gamă largă de locuri. De la 1 septembrie nu va mai fi necesară prezentarea acestuia în restaurante, saloane de coafură sau săli de sport. Pașaportul verde sanitar va fi complet desființat pe 1 octombrie.
Părțile au convenit, de asemenea, să prelungească programul de desfășurare a barurilor și restaurantelor din această vineri, de la 23:00 la 12:00, iar programul de închidere va fi prelungit până la ora 02:00, pe 15 iulie.
„Aceasta este o deschidere marcată a societății daneze”, a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătății. „Infecțiile au scăzut, 2,5 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccinare și vremea bună este în favoarea noastră”, a adăugat el într-un comunicat.
Guvernul danez a ajuns la un acord cu Partidul Liberal, Partidul Popular Danez, Partidul Socialist Popular, Partidul Social Liberal, Alianța Roșie și Verde, Conservatorii, Alianța Liberală și Alternativa. Doar partidul populist Noua Dreaptă a rămas în afara acordului.
„Acum puteți coborî să cumpărați un litru de lapte fără a fi nevoie de mască”, a declarat Kristian Thulesen Dahl, șeful Partidului Popular Danez, la o conferință de presă. (Ciprian Pop)