29 septembrie 2022

În Europa, pîinea este mai scumpă ca niciodată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pâinea în Europa este mai scumpă ca niciodată, potrivit agenției europene de statistică Eurostat. Creșterea medie a prețurilor, în august, a fost de 18% față de anul trecut, depășind inflația, care a ajuns la 10% în august (1).

Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria: 66 la sută. În Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Croația și Polonia, peste 30 la sută.

Pentru a nu supraîncărca prețurile, brutăriile au ales să reducă greutatea pâinii.

Alte alimente au devenit mult mai scumpe în Uniunea Europeană. Prețurile uleiurilor și grăsimilor vegetale, în special, au crescut și ele.

Ca o consecință a creșterii prețurilor, cererea a fost redusă, astfel încât mari sectoare ale populației au devenit dependente de caritate. Au crescut și furturile din supermarketuri: 45 la sută în Spania (2).

Inflația europeană s-a triplat pe parcursul anului în termeni procentuali, trecând de la 3 la 10 la sută. Este cea mai mare creștere de la existența monedei euro în 2002.

Banca Spaniei asigură că prețul alimentelor reprezintă 17 la sută din creșterea inflaționistă în întreaga zonă euro, în timp ce, în Spania, ponderea creșterii prețurilor la alimente ajunge la 22 la sută.

Creșterea prețurilor europene este legată de fragmentarea piețelor mondiale în timpul pandemiei, care a crescut costurile producției agricole, în special îngrășămintele, energia și ambalajele.

Surse:

(1) https: //ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220919-1ec.europa.eu
(2) https://www.elmundo.es/economia/ahorro-y-consumo/2022/09/16/63242e9ffc6c8315738b456e.html

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Pixabay