15 august 2022

În Geoparc, peste 400 de spectatori au asistat la spectacolul de teatru „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cultură’n Şură a ajuns pentru al doilea an consecutiv în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului administrat de Universitatea din Bucureşti. După ce anul trecut a fost prezentat la Râu de Mori, de data aceasta, spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, în regia lui Victor Olăhuţ a avut parte de trei reprezentaţii în comunele Sălaşu de Sus, Densuş şi Baru. Fiecare reprezentaţie a avut o însemnătate aparte pentru că, anul acesta, Cultură’n Şură sărbătoreşte zece ani de existenţă şi 100 de spectacole de teatru jucate în mediul rural.

În Sălaşu de Sus, la Liana şi Cristi a’ lu’ Cândoni, în faţa şurii, s-au adunat peste 100 de persoane, cei mai mulţi săteni. O mână de oameni mai puţin curajoşi au preferat să nu intre în ogradă şi să se uite la spectacol, până la final, de peste gard. Spectatorii au fost foarte încântaţi de povestea Nataliei Stepanovna şi a lui Ivan Vasielievici condimentată cu intervenţiile lui Stepan Stepanovici. Dar cea mai entuziasmată a fost gazda.

„A fost o experienţă interesantă, ceva nou pentru comună şi pentru noi. N-am mai văzut aşa ceva, la ţară. O fost încântată lumea. S-au adunat în număr destul de mare şi sper să mai fie astfel de evenimente. Eu vreau să mai găzduiesc şi altă dată, iar celor care nu au fost încă la spectacol, le recomand să meargă că nu au nimic de pierdut. E o experienţă frumoasă”, a spus imediat după spectacol Cristian Gancea din Sălaşu de Sus.

La Peşteana, în comuna Densuş, în elegantul decor natural de la Transylvania Log Cabins, s-au adunat 116 spectatori, câţiva din comună dar cei mai mulţi au fost orăşeni veniţi de la zeci de km distanţă. Chiar şi turiştii cazaţi aici au ales să petreacă seara la spectacolul în aer liber. Printre ei s-au numărat şi câţiva turişti englezi care, deşi nu ştiu limba română, au încercat să descopere mesajul piesei din jocul actorilor.

„Eu îmi doresc de multă vreme o un eveniment de genul ăsta. Chiar am vorbit anii trecuţi cu nişte regizori din Timişoara, dar nu s-a legat nimic aşa că, cumva, astrele s-au aliniat pentru a se întâmpla. A fost foarte frumos. Îmi doresc să aducem puţină cultură în sat, o piesă de teatru, un concert, un alt eveniment cultural. Au venit oameni de la Timişoara, cineva mi-a zis că a văzut oameni pe care-i cunoaşte din Petroşani. Cred că nu i-am cunoscut pe majoritatea oamenilor care au fost prezenţi. Important este să facem evenimente de genul acesta pentru că şi cei de la oraş îşi doresc să iasă în natură, să vadă un spectacol”, consideră Rareş Timiş din Peşteana, proprietarul Transylvania Log Cabins.

La Baru actorii au decis să dea şura pe sala Casei de cultură pentru că nu este cu nimic mai prejos la acustică şi dotări decât sălile de teatru bucureştene. Sala s-a dovedit cu adevărat neîncăpătoare pentru cei 178 de spectatori, astfel că organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de scaune.

„Am fost onoraţi să fim gazdă pentru spectacolul Cerere în căsătorie. Noi am fost pregătiţi să găzduim astfel de evenimente, aşa că a venit ca o mănuşă pe nevoia comunităţii noastre. Administraţia locală din Baru crede că infrastructura de principii şi valori trebuie să fie înaintea celorlalte infrastructuri, iar cultura este un instrument de bază pentru comunitatea noastră. Ne-am bucurat mult, am văzut că audienţa, oamenii, au consumat foarte bine evenimentul şi a fost chiar un eveniment de care au putut să se bucure mai multe segmente de vârstă. A fost unul cu un mesaj clar, cu un mesaj simplu şi cu un mesaj real din care toţi am putut să învăţăm”, a afirmat Daniel Răducanu, primarul comunei Baru, la finalul spectacolului.

Fiecare spectacol a fost precedat de un atelier de teatru dedicat copiilor. În total, 69 de copii au participat la atelierele susţinete de actorii Florentina Năstase şi George Constantinescu. Jocurile şi exerciţiile de actorie în care au fost implicaţi i-au ajutat să descopere inclusiv ce fel de conduită să adopte când asistă la un eveniment cultural.

Din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, Cultură’n Şură a pornit cu „Cerere în căsătorie” spre alte trei comune din judeţul Bihor.

„Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, jucată de actorii Florentina Năstase, George Constantinescu şi Valentin Terente în regia lui Victor Olăhuţ este unul dintre cele mai de succes spectacole Cultură’n Şură. A fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă Bucureşti şi a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii. Din anul 2020, figurează şi Arhiva Naţională de Televiziune a TVR. La începutul lunii iulie, în palmaresul celor de la Cultură’n Şură s-a mai adăugat premiul „Open Theatre” oferit de British Council România la Gala Premiilor UNITER.

Mai multe detalii despre reprezentaţii sunt disponibile pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/culturansura, iar informaţii despre acest proiect sunt disponibile aici: https://culturansura.ro/proiecte/rural-teatral/ .

Spectacolele fac parte din proiectul „Rural/Teatral” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj având parteneri Primăria Slimnic, Primăria Arpaşu, Primăria Buzoeşti, Primăria Baru, Primăria Densuş, Primăria Sălaşu de Sus, Primăria Someş-Odorhei, Primăria Comunei Bănişor, Universitatea din Bucureşti – Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, EduCab România, CentoTrans şi Daisler Print House.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

*************

Foto https://www.facebook.com/geodinohateg