22 septembrie 2021

În legătură cu protestele din Cuba, Președintele mexican solicită o soluție fără violență;

Presedinte Mexic
Distribuie pe rețelele tale sociale:
În legătură cu protestele din Cuba, Președintele mexican solicită o soluție fără violență; se oferă să sprijine
Președintele a oferit sprijin care constă în vaccinuri, medicamente și alimente țării, concomitent cu solicitarea suspendării blocadei impusă Cubei.
Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a cerut o soluție fără violență în Cuba la protestele împotriva guvernului președintelui Miguel Díaz-Canel, în care, este de părere Șeful Statului mexican, „există intervenția a forțelor externe”.
Într-o conferință de presă de dimineață de la Tabasco, președintele mexican a oferit sprijin pentru vaccinuri, medicamente și alimente țării, în același timp în care a cerut suspendarea blocadei impusă Cubei. În plus, spune el, dacă se decide  eliminarea blocadei economice care există împotriva Cubei, acest lucru va fi un gest cu adevărat umanitar.
„Vreau să-mi exprim solidaritatea cu poporul cubanez, cred că ar trebui căutată o cale de ieșire prin dialog, fără utilizarea forței, fără confruntări fără violență. Și trebuie să fie cubanezii cei care decid pentru că Cuba este o țară liberă, independentă și suverană, nu ar trebui să existe intervenționism, situația de sănătate a poporului cubanez nu ar trebui folosită în scopuri politice, care ar trebui lăsată deoparte. „
López Obrador a cerut celor interesați de situația Cubei să nu folosească sprijinul umanitar ca motiv și scuză pentru a se amesteca în chestiuni care corespund doar Cubei, întrucât a semnalat  că „vede că intervin agenți externi”. De asemenea, el a asigurat că el și poporul mexican „vom fi în așteptare și gata să ajutăm poporul frățesc din Cuba”.
În weekend, s-au înregistrat demonstrații în masă în Cuba, unde populația a cerut condiții economice mai bune, eliminarea modelul actual de guvernare și un răspuns eficient la pandemie.
López Obrador a considerat că o cale de ieșire din conflictul cubanez ar trebui căutată prin dialog și fără utilizarea forței, fără confruntări sau violențe, dar mai presus de toate, el a spus că ar trebui să fie cubanezii cei care decid viitorul țării lor și să nu se folosească această criză în scopuri politice.
Statelor Unite și Organizației Statele Americane, el le-a sugerat următoarele:  „dacă doriți cu adevărat să ajutați Cuba, primul lucru care ar trebui făcut este să suspendați blocada economică, așa cum a cerut majoritatea țărilor lumii, de la tribuna și după votul de la ONU, deoarece nicio națiune nu ar trebui să fie sufocată, deoarece acesta este opusul a ceea ce poate exista sub sintagma drepturilor omului.
În plus, el i-a îndemnat cu respect pe cei implicați în conflict să nu opteze pentru utilizarea forței și să rezolve diferențele în mod pașnic.
„Nu puteți crea un gard, să izolați un oraș întreg din motive politice și din orice motiv. Nimeni nu poate, nimeni nu are dreptul să ia acele decizii care afectează orașele.
Când a fost întrebat dacă este de acord cu apelul de apărare a revoluției lansat de către președintele cubanez, Miguel Díaz-Canel, López Obrador a răspuns  că este o chestiune de politică internă și că singura lui dorință este să nu existe confruntări, violențe sau interferențe din străinătate.
Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a chemat „toți revoluționarii să iasă în stradă” în  țară după ce mai multe manifestații împotriva guvernului său au apărut  în ultimele ore în diferite locuri ale insulei.
foto: Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador,
Ciprian Pop