7 iulie 2022

În mijlocul unei dispute privind licențele de pescuit post-Brexit, două nave britanice amendate de autoritățile franceze în Golful Seinei

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministrul Mării de la Paris a anunțat abordarea de către autoritățile franceze a două nave de pescuit engleze în largul portului Le Havre, deoarece relațiile dintre Franța și Regatul Unit se deteriorează din cauza licențelor de pescuit acordate ambarcațiunilor respective după acordul Brexit.
Potrivit francezilor, una dintre ambarcațiunile britanice refuzase să se conformeze, iar cealaltă nu avea licență de pescuit. Rezultatul: două nave de pescuit engleze au fost amendate de jandarmeria maritimă franceză în timpul controalelor de miercuri în Golful Senei, în largul Le Havre, a anunțat Annick Girardin, ministrul Mării, pe Twitter.
Una dintre cele două nave engleze verificate miercuri, în acțiune de pescuit, „nu figura pe listele de licențe acordate Regatului Unit” de către Comisia Europeană și Franța și a fost deviată către portul Le Havre de către o navă de patrulare a jandarmeriei maritime, precizează ministerul într-un comunicat de presă publicat pe rețelele de socializare. O astfel de procedură „poate duce la confiscarea produsului pescăresc” și imobilizarea bărcii contra plății unei cauțiuni, a precizat ministerul. Căpitanul navei de pescuit riscă și el sancțiuni penale.
Cealaltă ambarcațiune, care nu a dat curs la început cererii de abordare a jandarmilor maritimi, a fost amendată pentru „obstrucționarea controlului”. Acest lucru nu a scos la iveală nicio altă încălcare a reglementărilor de pescuit, a spus ministerul.
„Înăsprirea controalelor în canal”, spune Parisul, nu o măsură împotriva Londrei.
Acest episod, potrivit Parisului, este doar o „înăsprire a controalelor în Canal, în contextul discuțiilor privind licențele cu Regatul Unit și Comisia Europeană”. Franța este de fapt în conflict cu Regatul Unit în privința licențelor de pescuit acordate navelor celor două țări în epoca post-Brexit, spun alte voci.
„Acordul de divorț” încheiat la sfârșitul anului 2020 între Londra și Bruxelles, prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în anumite ape britanice cu condiția să demonstreze că pescuiau acolo înainte. Dar francezii și britanicii se ceartă asupra naturii și întinderii documentelor justificative care trebuie furnizate. În zonele de pescuit încă disputate, în largul coastelor britanice și a Insulelor Channel și Jersey, Londra și Parisul au acordat în total puțin peste 210 licențe definitive, în timp ce Parisul solicită încă 244.
Acesta nu este primul episod similar, in timpul verii,mai mulți pescari britanici s-au plâns de împiedicarea desfășurării activității în vecinătatea apelor franceze acuzând , in fapt, presiuni de la Bruxelles prin Paris. (Ciprian Pop)