25 mai 2022

În perioada Sărbătorilor Pascale Ortodoxe nu au fost înregistrate evenimente deosebite din perspectiva ordinii şi siguranţei publice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada Sărbătorilor Pascale Ortodoxe nu au fost înregistrate evenimente deosebite din perspectiva ordinii şi siguranţei publice, pe anumite segmente fiind înregistrate scăderi ale infracţionalităţii comparativ cu anii trecuţi.

Spre exemplu, infracţionalitatea cu violenţă înregistrată în perioada 30 aprilie – 2 mai a continuat trendul descendent al ultimilor 4 ani. La fel s-a întâmplat şi în cazul accidentelor rutiere grave, numărul acestora fiind în scădere faţă de ultimii ani.

În intervalul de referinţă, poliţiştii au intervenit la aproape 13.000 de evenimente, dintre care peste 10.000 sesizate prin apel unic de urgenţă 112.

În urma activităţilor de investigaţii, aceştia au prins în flagrant 469 de autori de infracţiuni şi au depistat 65 de persoane urmărite, dintre care 61 la nivel naţional şi 4 la nivel internaţional.

În acelaşi interval de timp, pentru abateri rutiere, au fost reţinute peste 2.000 de permise de conducere şi aproape 500 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce priveşte domeniul HORECA, menţionăm că, anterior acestei „minivacanţe”, structurile Ministerului Afacerilor Interne au instruit, la nivel naţional, peste 22.500 de operatori economici, cu privire la prevederile legale în ceea ce priveşte prevenirea şi răspândirea COVID-19.

În acest interval, jandarmii au desfăşurat peste 5.000 de misiuni specifice, inclusiv la 92 de solicitări ale unor persoane aflate în pericol. Pentru abaterile de la legislaţie, constatate în această perioadă, jandarmii au aplicat 2.200 de sancţiuni contravenţionale (cifra care se situează sub media zilnică).

În perioada Paştelui, au fost mobilizaţi, zilnic, peste 5.000 de pompieri care au gestionat 4.041 intervenţii în situaţii de urgenţă, peste 3.300 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD. Totodată, în sprijinul echipajelor terestre au acţionat şi elicopterele SMURD, astfel încât, în acest sfârşit de săptămână, Inspectoratul General de Aviaţie a efectuat 30 de misiuni prin care au fost salvate 25 de persoane. În afara acestor situaţii, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 193 de incendii, precum şi în alte 478 de intervenţii, în sprijinul comunităţilor. Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 24 de accidente rutiere.

În Noaptea de Înviere au fost operaţionalizate şi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde a participat un număr mare de persoane, un aspect important fiind acela că au fost respectate măsurile de prevenire a incendiilor şi nu au fost înregistrate incendii la lăcaşurile de cult.

În ceea ce priveşte situaţia la graniţă, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, iar în funcţie de valorile de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Comparativ cu anul trecut, a fost înregistrată o creştere de peste 3 ori a tranzitului de persoane şi turisme. Cea mai tranzitată frontieră a fost, în continuare, cea cu Ungaria pe unde, în ultimele 3 zile au efectuat formalităţile aproximativ 64.000 de persoane cu peste 30.000 de mijloace de transport.

Referitor la respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, la nivelul întregii ţări, în acest interval, au fost verificaţi aproximativ 14.000 de operatori economici, fiind identificaţi doar 31 de operatori care nu respectau măsurile pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.

Dintre cele peste 200 de mii de persoane verificate, în jur de 10.000 nu au respectat măsurile sau interdicţiile impuse.

În ultimele 3 zile, pentru neregulile constatate, au fost aplicate peste 11.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,4 milioane de lei.

De asemenea, faţă de patru persoane au fost începute cercetări pentru comiterea a 11 infracţiuni, printre care zădărnicirea combaterii bolilor şi fals în declaraţii cu privire la motivul deplasării.

Totodată, au fost întrerupte 16 petreceri private, în fiecare caz în parte fiind dispuse măsuri de sancţionare pentru nerespectarea regulilor pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acţiunile de verificare a respectării măsurilor dispuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor continua şi în perioada următoare, obiectivul fiind limitarea numărului îmbolnăvirilor la nivelul populaţiei.

Mulţumim cetăţenilor care au dat dovadă de responsabilitate şi au respectat măsurile de protecţie sanitară. Totodată, conducerea ministerului transmite mulţumiri celor 26.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai MAI care au fost la datorie în aceste zile pentru asigurarea şi menţinerea măsurilor de siguranţă publică.

Responsabilitatea cetăţenilor, dar şi profesionalismul angajaţilor MAI au făcut ca aceste Sărbători să decurgă fără probleme deosebite care ar fi putut să afecteze ordinea şi siguranţa publică.

Efectivele MAI rămân în teren şi astăzi pentru a ne asigura că şi ultima zi de minivacanţă decurge fără probleme şi românii care au fost plecaţi în aceste zile revin cu bine acasă.