28 mai 2022

În săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat 1.700 de elevi pe zi

Little girl taking online courses in living room

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, într-o conferinţă de presă, că numărul elevilor care se vaccinează are un trend crescător și le-a mulțumit acestora pentru că au înțeles importanța imunizării.

În săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.700 de elevi pe zi – astfel, spune ministrul Educaţiei, în intervalul menţionat, numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000.

„În săptămâna 13-20 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.000 de elevi pe zi. În săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000 – 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani şi peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. Le mulțumesc elevilor pentru înțelegerea importanței vaccinării. Este un trend ascendent, semnificativ, este un progres care ne dovedeşte că aceste acţiuni nu sunt în zadar, au efect. Erau puţin peste 100 de elevi pe zi, acum am trecut la o mie. Săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinaţi pe zi”, a afirmat Cîmpeanu la Ministerul Educaţiei.

La rândul lui, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că peste 215.000 de elevi cu vârste între 12 şi 19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin.

„Pentru sistemul de învăţământ am pregătit un proces de vaccinare care se poate realiza în unităţile şcolare, în universităţi, fie prin echipe mobile sau prin înfiinţarea unor centre proprii de vaccinare sau prin arondarea şcolilor la centre de vaccinare din proximitate. În primele două săptămâni sunt peste 400 de elevi care au fost vaccinaţi prin aceste modalităţi. În momentul de faţă, la nivel naţional, sunt peste 215.000 de elevi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Practic, trebuie să prioritizăm lucrurile în favoarea şi în beneficiul nostru individual şi al comunităţii din care facem parte. În mod deosebit este important ca cei vulnerabili, cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice să meargă să se vaccineze pentru că, în felul acesta, se vor proteja mai mult de formele grave de îmbolnăvire. De asemenea, tinerii trebuie să se vaccineze şi de asemenea elevii care merg în colectivitate, care interacţionează trebuie să se vaccineze. Avem două vaccinuri autorizate pentru grupa de vârstă 12-17 ani inclusiv, vaccinurile de la compania BioNtech/Pfizer şi vaccinurile de la compania Moderna”, a spus medicul militar.

El a explicat că vaccinarea reduce substanţial riscul de deces, de a face o formă gravă de boală, dar şi riscul de transmitere.

„Se vorbeşte tot mai mult de faptul că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Aş putea să spun că în niciun caz nu trebuie să ne obişnuim să trăim în aceste condiţii de pandemie, zilnic cu spitale asaltate de pacienţi bolnavi, de secţii de terapie intensivă pline şi de oameni care în fiecare zi îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Trebuie să facem cu toţii un efort pentru a reuşi să controlăm această pandemie şi singura soluţie prin care noi putem să facem acest lucru este prin vaccinare. Avem la dispoziţie în România patru tipuri de vaccinuri autorizate, vaccinuri care sunt sigure, sunt eficiente, sunt uşor de tolerat, procesul de vaccinare este simplu, accesibilitatea este crescută”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.