30 noiembrie 2021

În weekend, Israelul a cunoscut cel mai mare protest din ultimele luni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Presa locală estimează că cel puțin 20.000 de israelieni s-au înghesuit în fața reședinței prim-ministrului Benjamin Netanyahu pentru a cere sfârșitul guvernului său, înainte de alegerile parlamentare de marți. Blocarea țării, viitorul economiei post-pandemice și eroziunea socială domină tematica sub care se desfășoară acest scrutin.

Apropierea alegerilor pare să fi întărit protestele împotriva lui Netanyahu. Deși demonstrațiile au avut loc în fiecare săptămână, cel desfășurat sâmbătă a fost fara precedent, iar cifrele nu mai pot fi ascunse nici chiar de către main stream media.

„Este în mâinile noastre”, se putea citi un semn scris pe un steag israelian. „Salvăm țara. Luptăm împotriva corupției și împotriva închiderii, suntem speranța”, scria pe un alt banner.

Participanții la miting au scandat împotriva corupției de care este acuzat, în repetate rânduri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și a abordării crizei Covid-19 de către acesta.

Protestatarii consideră că Netanyahu nu poate aspira la un al cincilea mandat consecutiv în timp ce este judecat. Din 2020, aceata se confruntă cu trei cazuri separate de luare de mită, încălcare a încrederii și fraudă. În februarie 2021, procesul împotriva sa a fost reluat, făcând din Netanyahu primul șef de guvern interimar israelian care a fost judecat pentru corupție.

Măsurile dure luate de acesta sub spectrul pandemiei, sunt o alta problema cu care se confruntă Netanyahu. Israelienii simt lovitura pandemiei în economie și se plâng, tot mai mult, de politică dictatorială a administratiei. În prezent, șomajul rămâne ridicat și mulți dintre cetățeni ies la protest tocmai pentru că și-au pierdut locurile de muncă în timpul celor trei blocaje impuse de Guvern înainte vaccinare.

Redactor Ciprian Pop

Fotografie preluată de la Publka.md