27 octombrie 2021

Inaugurare Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Găzduirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ceremoniei de inaugurare de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit luni, 31 mai 2021, ceremonia oficială de inaugurare de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, cu participarea Prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, în prezenţa Secretarului General Adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, şi a Vicepreşedintelui Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, comisarul Maros Sefcovic. La eveniment au luat parte şi reprezentaţi ai conducerii instituţiilor naţionale partenere în operaţionalizarea Centrului.

Ceremonia de dezvelire a plăcii inaugurale de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost urmată de vizitarea spaţiilor de lucru ale Centrului de către înalţii oficiali, în prezenţa preşedintelui Centrului, Adrian-Cristian Bratu. De asemenea, înalţii oficiali au susţinut alocuţiuni cu ocazia inaugurării.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat, în intervenţia sa, mulţumiri Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru sprijinul constant şi îndrumarea, încă din stadiul incipient, a acestui proiect, precum şi Prim-ministrului Florin Cîţu, pentru sprijinul acordat în crearea cadrului normativ pentru funcţionarea Centrului. Totodată, a exprimat apreciere pentru prezenţa înalţilor demnitari ai NATO şi UE la inaugurarea sediului Centrului, precum şi pentru suportul acordat de către instituţiile partenere – Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Secretariatul General al Guvernului – în crearea şi operaţionalizarea acestui proiect.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat eforturile intense şi susţinute ale diplomaţiei române în ultimele nouă luni, în vederea concretizării şi promovării proiectului Centrului la toate nivelurile, subliniind că materializarea Centrului demonstrează angajamentul diplomaţiei române de a conferi un conţinut solid, strategic, conceptului de rezilienţă. A amintit, în context, implicarea României în procesele de reflecţie la nivelul UE şi NATO pe tema rezilienţei şi a pus accent pe importanţa Centrului ca iniţiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienţei României, a NATO şi UE, a statelor membre ale celor două organizaţii, precum şi a partenerilor UE şi NATO. A amintit, în context, promovarea Centrului la nivelul NATO, cu prilejul reuniunilor miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO din decembrie 2020 şi martie 2021, precum şi cel al UE, la reuniunile Consiliului pentru Afaceri Externe al UE din ianuarie şi februarie 2021 şi în cadrul tuturor contactelor bilaterale, subliniind interesul şi deschiderea omologilor faţă de iniţiativa României. A precizat că va oferi Aliaţilor detalii suplimentare asupra funcţionării Centrului în cadrul reuniunii ministeriale NATO din 1 iunie 2021.

Totodată, şeful diplomaţiei române a anunţat că, într-o primă etapă, Centrul va funcţiona ca instituţie românească, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând ca, într-o a doua etapă, Centrul să fie internaţionalizat şi deschis participării experţilor din state membre UE, NATO şi partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture activităţilor sale. La aceasta vor contribui cercetători şi experţi români şi străini, recunoscuţi pentru expertiza lor în domeniu.

Nu în ultimul rând, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat cei trei piloni care vor ghida funcţionarea Centrului: 1) combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; 2) dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; 3) cooperare practică în domeniul educaţiei, instruirii şi exerciţii comune. Totodată, a evidenţiat că, în perioada imediat următoare, în cadrul Centrului vor funcţiona o serie de grupuri de lucru complexe care se vor concentra pe rezilienţa la nivelul societăţii; rezilienţa în domeniul ameninţărilor emergente şi disruptive; rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice; rezilienţa faţă de crize şi urgenţe complexe; rezilienţa în domeniul asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale; rezilienţa infrastructurii de transport şi, nu în ultimul rând, rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi non-statali.

Înalţii oficiali NATO şi UE au exprimat aprecierea pentru demersul României de creare a Centrului şi astfel de a contribui la efortul de asigurare a securităţii şi rezilienţei, exprimând încrederea că Centrul va contribui semnificativ la eforturile NATO şi UE în vederea consolidării rezilienţei.

Înregistrarea evenimentului este disponibilă, în format video, aici: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1822345097927865&ref=watch_permalink

Regăsiţi, mai jos, transcrierea mesajului ministrului Bogdan Aurescu:

Domnule Preşedinte,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Secretar General Adjunct al NATO,
Domnule Vicepreşedinte al Comisiei Europene,
Domnilor miniştri,
Distinşi participanţi,

Este o onoare deosebită să vă întâmpin şi să găzduiesc ceremonia de astăzi. Mulţumesc în mod deosebit Excelenţei Sale, domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, pentru inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti – un proiect care s-a bucurat, încă de la stadiul de idee, de sprijinul deplin şi de îndrumarea domniei sale.

De asemenea, îi mulţumesc domnului Prim-ministru Florin Cîţu pentru sprijinul acordat pentru intrarea în vigoare a cadrului normativ necesar creării şi funcţionării Centrului, precum şi pentru alocarea resurselor financiare în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, astfel încât Centrul să poată să-şi înceapă activitatea.

De asemenea, vreau să mulţumesc înalţilor reprezentanţi ai conducerii Alianţei Nord-Atlantice şi Comisiei Europene pentru că au acceptat invitaţia de a participa la acest moment foarte important. Prezenţa dumneavoastră aici este o confirmare a importanţei şi a valenţelor strategice pe care le are Centrul, nu doar pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană, pentru statele membre ale celor două organizaţii esenţiale pentru politica externă, europeană şi de securitate a României, respectiv pentru partenerii NATO şi ai Uniunii Europene. Doresc, pe această cale, să vă mulţumesc şi pentru sprijinul politic pentru această iniţiativă.

De asemenea, adresez mulţumiri reprezentanţilor conducerii instituţiilor noastre partenere – Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Secretariatul General al Guvernului – pentru colaborarea excelentă de până acum pentru crearea Centrului. Sunt convins că vom lucra tot mai bine împreună în lunile şi anii care vor urma în cadrul acestui proiect de excelenţă al României.

De asemenea, este un moment foarte important pentru Ministerul pe care îl conduc, pentru că suntem astăzi în măsură să marcăm materializarea unui proiect care a reprezentat o prioritate a acţiunii diplomaţiei române din ultimele 9 luni. Facem, aşadar, astăzi, un pas înainte foarte relevant în sensul deplinei operaţionalizări a Centrului.

(Alocuţiunile înalţilor demnitari participanţi)

Domnule Preşedinte,
Domnule Prim-ministru,
Domnilor miniştri,
Stimaţi invitaţi,
Domnule preşedinte al Centrului, Adrian Bratu,

Acest Centru demonstrează că diplomaţia română este decisă să confere un conţinut solid, strategic, conceptului de rezilienţă. Termenul este deja parte a limbajului nostru instituţional european şi euroatlantic. De altfel, România este deja angajată, aşa cum s-a spus deja aici, într-o serie de procese de reflecţie pe acest subiect al rezilienţei, atât în cadrul NATO, cât şi al Uniunii Europene, în vederea consolidării sale conceptuale şi a facilitării răspunsului cuprinzător al acestor organizaţii, dar şi la nivelul statului şi societăţii statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO, respectiv ale partenerilor lor.

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă este, prin urmare, o iniţiativă strategică concretă a României, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO şi a Uniunii Europene, urmând să genereze avantaje palpabile în termeni de securitate – a noastră, a României, a aliaţilor şi a partenerilor noştri.

Diplomaţia română a promovat activ proiectul la toate nivelurile. Personal, am prezentat această iniţiativă cu prilejul reuniunilor miniştrilor afacerilor externe NATO din decembrie 2020 şi martie 2021, al reuniunilor Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din ianuarie şi februarie 2021, în cadrul diverselor contacte bilaterale. Iniţiativa României a fost primită cu deschidere şi cu interes.

De asemenea, voi oferi informaţii actualizate Aliaţilor mâine, cu ocazia ministerialei de externe, care are loc în format videoconferinţă, proiectul Centrului fiind, în mod evident, relevant şi în contextul pregătirii Summitului NATO din 14 iunie.

În ultimele luni, au fost făcute eforturi intense, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, al instituţiilor noastre partenere, cărora le mulţumesc din nou, pentru a concretiza acest proiect şi iată că Centrul devine astăzi, aici, realitate palpabilă.

Pentru început, Centrul va funcţiona ca instituţie românească, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Într-o a doua etapă, după atingerea capabilităţii iniţiale de operare, va fi internaţionalizat, va fi deschis participării experţilor din state membre ale Uniunii Europene, ale NATO şi partenerilor acestor două organizaţii, care doresc să se alăture activităţilor Centrului.

Centrul va coopera activ atât cu instituţii publice, cât şi cu sectorul privat, cu mediul academic, cu institute internaţionale de cercetare şi cu societatea civilă.

Ne dorim ca Centrul să asigure o platformă pentru discuţii strategice, pentru dezvoltare de concepte, pentru colectarea şi furnizarea de lecţii învăţate şi de bune practici, precum şi pentru instruire şi exerciţii şi să permită dezvoltarea de diverse programe şi iniţiativeîn domeniul rezilienţei pe trei piloni: în primul rând, combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; în al doilea rând, dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; şi în al treilea rând, cooperare practică în domeniul educaţiei, instruirii şi exerciţii comune.

Încă din prima etapă de activitate, Centrul urmează să operaţionalizeze o serie de grupuri de lucru complexe, numite şi comunităţi de interese, în limbajul nostru, care se vor axa pe anumite dimensiuni ale rezilienţei: rezilienţa la nivelul societăţii; rezilienţa în domeniul ameninţărilor generate de tehnologiile emergente şi disruptive; rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi noilor ecosisteme tehnologice; rezilienţa faţă de crize şi urgenţe complexe; rezilienţa în domeniul asigurării continuităţii guvernării şi serviciilor esenţiale; rezilienţa infrastructurii de transport şi rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi a Uniunii Europene faţă de influenţele antioccidentale ale unor actori statali şi non-statali.

Sunt convins că Centrul va aduce o contribuţie semnificativă la creşterea rezilienţei României, a NATO şi a Uniunii Europene şi le doresc, la rândul meu, tuturor celor care vor face parte din echipa Centrului, succes în tot ceea ce vor întreprinde.

Vă mulţumesc!

Elemente de context:
Iniţiativa României privind înfiinţarea şi găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a survenit în contextul în care evaluările naţionale, dar şi ale NATO şi UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări.

Acest proiect reprezintă o iniţiativă concretă şi strategică a României care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE şi a statelor membre şi se înscrie în demersurile susţinute de sporire a profilului şi relevanţei României în cadrul celor două organizaţii, în conformitate cu obiectivele de politică externă ale României, înscrise atât în Programul de Guvernare, cât şi în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

Prin înfiinţarea şi operaţionalizarea rapidă a Centrului, România va deveni un pol de excelenţă şi un furnizor de expertiză pentru statele membre NATO şi UE, respectiv pentru parteneri ai celor două organizaţii, în domeniul rezilienţei. De asemenea, prezenţa unui astfel de Centru pe teritoriul ţării noastre va atrage noi avantaje de securitate şi de consolidare a vizibilităţii şi rezilienţei noastre şi a aliaţilor şi partenerilor noştri. Totodată, expertiza asigurată de Centru va fi de utilitate şi va putea veni şi în sprijinul instituţiilor româneşti, în domenii de relevanţă.

Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/55849