Publicat: 26 Iulie, 2016 - 21:11
Share

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul privind conferirea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant" unui numar de 548 de persoane, printre care se regasesc Dumitru Iliescu, primul sef al Serviciului de Protectie si Paza, deputatul Gheorghe Firczak si senatorul Vasile Nistor.

Dumitru Iliescu era capitan in fortele de blindate in decembrie 1989, fiind prezent la Universitate in noaptea de 21 spre 22, cand transportoarele blindate au spart baricada facuta de revolutionari in fata hotelului Intercontinental, insa Iliescu a negat implicarea in aceasta operatiune. Pe 26 decembrie a devenit seful nucleului de ofiteri care, in 1991, urmau sa devina Serviciul de Protectie si Paza.

In timpul primelor doua mandate de presedinte al Romaniei ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat constant, intrand in rezerva cu gradul de general de divizie. A fost rechemat in serviciu in al treilea mandat prezidential al lui Iliescu, perioada in care a mai primit inca doua stele de general, inainte de a se pensiona definitiv.

Reprezentantul minoritatii rutene in Parlament, Gheorghe Firczak, a capatat titlul de "Luptator cu Rol Determinant" pentru contributia avuta la victoria Revolutiei la Deva. Pentru merite similare, dar in orasul Bacau, titlul a fost obtinut si de senatorul PNL Vasile Nistor. Acesta a fost deputat in perioada 1990-2004 si senator incepand cu 2008.