5 februarie 2023

Încep înscrierile pentru #experienţaIdeoIdeis

The woman works at home and uses a smart phone and a notebook laptop computer. Silhouette of a busy woman. She holds and using phone.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De 18 ani, Ideo ideis susţine adolescenţii din România să se exprime aşa cum sunt şi să modeleze comunităţile de care au nevoie în devenirea lor. În 2023, povestea continuă cu #experienţaIdeoIdeis – un demers educaţional care va conecta patru dintre cei mai importanţi piloni ai fenomenului Ideo Ideis, într-o experienţă rotundă de învăţare. Aventura va începe în luna ianuarie, în 8 oraşe care vor găzdui Capsule de teatru şi film, va continua cu o Tabără de arte performative şi revelaţii, va marca o primă întâlnire cu publicul în cadrul Laboratorului din Alexandria şi se va desăvârşi la Festivalul de teatru tânăr.

Esenţa experienţei de învăţare prin artă, concentrată în Capsule intense, va ajunge în prima etapă a proiectului în: Bârlad, Bistriţa, Craiova, Roman, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Tulcea şi Zalău. Liceenii din cele 8 oraşe se pot înscrie, începând de astăzi, pentru participarea la atelierele susţinute de profesionişti de top din lumea teatrului şi a filmului. Participarea la fiecare dintre cele patru etape ale proiectului va fi gratuită, dar numărul locurilor disponibile este limitat.

Înscrierile se desfăşoară online, prin completarea acestui formular: https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/

#IdeoIdeis Capsule de teatru şi film – un alt mod de a privi lumea din jur

Timp de 6 zile, în cadrul atelierelor organizate în luna februarie în Capsulele din oraşele lor, adolescenţii vor învăţa să se conecteze la ei şi la ceilalţi, prin intermediul jocurilor şi exerciţiilor propuse de trainerii invitaţi – artişti şi pedagogi din lumea teatrului şi a filmului. Printre cei care au acceptat invitaţia de a susţine aceste ateliere se numără: Vlad Purdel şi Patrick Brăila (Bârlad), Nicoleta Hâncu şi Tudor Platon (Bistriţa), Liviu Romanescu şi Nicolae Constantin Tănase (Craiova), Ana Turoş şi Cistian Pascariu (Roman), Liviu Chiţu şi Simona Constantin (Sfântu Gheorghe), Ilinca Prisăcariu şi Andreea Lăcătuş (Târgovişte), Cristina Casian şi Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean şi Alex Pintică (Zalău).

În urma participării la Capsule, 20 de adolescenţi vor fi selectaţi pentru următoarea etapă a proiectului. Prima nouă provocare pentru ei va fi realizarea unor interviuri în comunităţile din care provin – interviuri care vor scoate la iveală nevoile şi preocupările culturale ale membrilor comunităţii.

#IdeoIdeis Tabăra de arte performative şi revelaţii – locul în care ideile prind viaţă

Două scenarii de teatru şi film vor prinde viaţă în urma răspunsurilor colectate, cu ajutorul unui profesionist din domeniu. În zilele petrecute în Tabăra de creaţie, cei 20 de adolescenţi selectaţi pentru această etapă vor continua să exploreze lumea prin intermediul teatrului şi filmului, transformând cele două scenarii în două producţii artistice originale: un spectacol de teatru şi un film de scurtmetraj.

#IdeoIdeis Laboratorul din Alexandria: prima întâlnire cu publicul

Un demers al Ideo Ideis sprijinit de autorităţile locale, prin care activitatea culturală iniţiată de Festivalul de teatru tânăr continuă în Alexandria pe tot parcursul anului, Laboratorul va crea contextul unei prime întâlniri cu publicul din oraş. Aici, adolescenţii care au parcurs etapa taberei de creaţie vor prezenta cele două producţii pe scena Centrului Multifuncţional pentru Tineri, şi vor intra apoi în dialog cu spectatorii.

#IdeoIdeis Festivalul de teatru tânăr – ediţia cu numărul 18

Pentru cei 20 de liceeni selectaţi din Capsule, #experienţaIdeoIdeis se va încheia cu participarea la cel mai mare eveniment autohton dedicat educaţiei alternative prin intermediul artei. Timp de şapte zile, aceştia vor locui, vor juca şi se vor dezvolta alături de alte opt trupe de teatru de adolescenţi din ţară. Producţiile realizate de ei în Tabără vor fi prezentate din nou, de data aceasta în faţa colegilor de generaţie şi în faţa mentorilor. Cei din urmă le vor oferi îndrumare în vederea continuării proceselor de explorare pe care le-au parcurs de-a lungul anului.

Proiectul a avut parte de o lansare oficială joi, pe 19 ianuarie, în cadrul unui eveniment organizat în Bucureşti, la Apollo 111. Toţi cei prezenţi au fost invitaţi să (de)guste #experienţaIdeoIdeis, parcurgând un traseu senzorial, construit din stimuli reprezentativi pentru perioada adolescenţei. Printre invitaţii speciali s-a numărat Ilinca Prisacariu, alumnă Ideo Ideis şi unul dintre fondatorii Teatrului Infinit, care le-a povestit participanţilor despre modul în care acest fenomen i-a influenţat ei parcursul personal şi profesional.

Înscrierea şi participarea adolescenţilor la #experienţaIdeoIdeis sunt gratuite. Pentru a lua parte la prima etapă, liceeni din cele 8 oraşe în care se vor desfăşura Capsulele sunt invitaţi să se înscrie prin completarea formularului disponibil online: https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/

***

Ne puteţi urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul / FB: ideoideis / Instagram: @ideoideis

#experienţaIdeoIdeis este un proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Sursa foto Pixabay