Publicat: 23 Septembrie, 2019 - 12:28
Share

Ajuns la a şaptea ediţie, cel mai mare festival dedicat ştiinţei anunţă parteneriatul cu ITER, un proiect internaţional de cercetare a fuziunii nucleare

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat ştiinţei, va începe miercuri 25 septembrie 2019, iar timp de cinci zile participanţii vor descoperi şi dezbate cum putem combate încălzirea globală prin intermediul fuziunii nucleare şi a noilor tehnologii. Marţi, 24 septembrie va avea loc o conferinţă de presă în care se va anunţa parteneriatul cu ITER, un proiect internaţional de anvergură ce se desfăşoară în Franţa, pentru cercetarea fuziunii nucleare şi construirea primului reactor la scară industrială.

Festivalul este organizat de către Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi de Planeta Ştiinţei. În intervalul 25 septembrie - 29 septembrie 2019 Bucharest Science Festival pune la dispoziţia participanţilor expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare ce vor oferi o privire mai largă asupra viitorului ştiinţei şi a umanităţii. La conferinţa de presă vor fi prezenţi Florin Spineanu şi Mădălina Vlad, cercetători în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţie (INFLPR), specialişti cu experienţă în fuziunea termonucleară controlată, iar câteva echipe de robotică de la două licee din Bucureşti vor face o demonstraţie.

Oameni de ştiinţă români, implicaţi în construirea unui reactor de fuziune nucleară, o soluţie pentru încălzirea globală

Conform unui comunicat emis de către NASA, la nivel mondial ne aflăm deja cu 1 grad Celsius peste pragul de referinţă, iar temperaturile sunt în continuă creştere. Unul dintre efecte va fi că 37% din populaţia Pământului va fi expusă la caniculă extremă cel puţin o dată la 5 ani. România resimte efectele schimbărilor climatice, ultimele zile fiind caracterizate de instabilitate termică ridicată şi temperaturi scăzute brusc.

În cadrul Bucharest Science Festival 2019 va fi abordat subiectul fuziunii nucleare controlate, o soluţie cu impact redus asupra mediului, care ne-ar putea ajuta să evităm o încălzire globală catastrofală. Anul acesta se inaugurează colaborarea festivalului cu ITER, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de cercetare şi de inginerie din lume, la care participă 35 de ţări, inclusiv România. ITER este o organizaţie mondială care construieşte primul reactor de fuziune la scară industrială, iar în cadrul proiectului lucrează peste 40 de români, implicaţi atît în proiectare, construcţie, comunicare sau management.

"În urmă cu aproape 100 de ani oamenii de ştiinţă au descoperit sursa de energie a Soarelui, iar de atunci generaţii întregi de cercetători şi de ingineri şi-au dedicat vieţile pentru a oferi omenirii acest dar. Asemănător catedralelor din vechime, reactorul de fuziune construit de ITER, un proiect întins pe decenii, va rămâne peste secole ca un simbol al puterii raţiunii umane." a declarat Alexandru Toma Pătraşcu, directorul Festivalului.

Bucharest Science Festival nu se limitează doar la capitală! În paralel cu evenimentele din Bucureşti, împreună cu parteneri locali se vor desfăsura activităţi de promovare a ştiinţei şi în mai multe localităţi din ţară: Adjud, Constanţa, Galaţi şi Timişoara.
Cele peste 100 de evenimente programate în cadrul BSF 2019 se adresează unui public cu interese diverse şi vor cuprinde atât activităţi pentru adulţi cât şi pentru copii.

*** Printre evenimentele din cea de-a şaptea ediţie a Bucharest Science Festival se numără:
- ITER: Fuziunea nucleară, energia viitorului - dezbatere. Fiecare nouă tehnologie ne duce mai aproape de energia curate şi sustenabilă, iar ITER este unul dintre cele mai abiţioase proiecte la care îşi aduc contribuţia marile puteri ale lumii. Proiectul constă în construirea reactorului de fisiune nucleară din sudul Franţei. Tehnologia care presupune construirea acestui reactor oferă energie curată şi sustenabilă. La dezbatere vor participa: Ruxandra Pilsiu, din partea departamentului de comunicare al ITER, în direct de la sediul organizaţiei şi Dr. Florin Spineanu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţie (INFLPR).

Când: Miercuri 25 sep, 19:00 - 20:30 la Libraria Humanitas de la Cişmigiu

- Cum construim o comunitate mai sănătoasă? - dezbatere. România poate devein mai sănotoasă din toate punctele de vedere. Pentru mulţi dintre sănătatea înseamnă doar absenţa unei boli, dar în acest caz înseamnă mai mult: nivelul educaţiei, nivelul de trai, calitatea aerului sau chiar modul în care spaţiul urban este structurat. La dezbatere vor partcipa Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii şi unul dintre fondatorii Magicamp şi Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" şi conferenţiar la UMF "Carol Davila", fondator al Spitalului Virtual pentru Copii;

Când: Miercuri 25 sep, 19:00 - 20:30 la Centrul Ceh

- Planeta Albastră. Pământul văzut din spaţiu - Fulvio Marelli, ambasador al Agenţiei Spaţiale Europene (European Space Agency, ESA) pentru promovarea ştiinţei, va descrie modul în care folosim sateliţii pentru a înţelege climatul Pămîntului şi evoluţia sa, ce tehnologii ne stau la dispoziţie, care sînt variabilele climatice esenţiale şi asupra căror elemente trebuie să ne concentrăm cu precădere. Accesul la spaţiul cosmic ne oferă un punct de observaţie privilegiat, iar prezentarea lui Fulvio ne va ajuta să înţelegem ce am descoperit despre Planeta Albastră cu ajutorul sateliţilor de tele-detecţie ai ESA.

Când: Joi 26 sep, 18:00 - 19:15 la Centrul Ceh

- România şi noua cursă spaţială - dezbatere. La 50 de ani de la primul pas al omului pe un alt corp ceresc, industria spaţială a devenit una dintre cele mai puternice şi dinamice domenii. România face parte din Agenţia Spaţială Europeană din 2011, iar calitatea de membru ne oferă acces la cele mai importante programe spaţiale mondiale.

La dezbatere vor participa: Ionuţ Grozea, Managing Director Deimos Space Romania, Iulian Emil Juhasz, Sef Departament Dezvoltare Tehnologica si Project Management în cadrul High Performance Structures (HPS) România şi Conf. Dr. Alina Badescu, cadru didactic la Facultatea de Electronică a UPB. Dezbatere în care specialiştii vor discuta despre atuurile pe care dezvoltarea industriei aerospaţiale le oferă României.

Când: Joi 26 sep, 19:00 - 20:30 la Cărtureşti Verona

- Salonul de Ştiinţă al Şcolilor, ediţia a V-a - În cadrul Salonului, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe vă aşteaptă cu experimente şi demonstraţii ce ilustrează teme din curricula şcolară, iar copiii vizitatori vor putea să înveţe de la alţi copii de vârsta lor!

Când: Joi 26 sep, 10:00 - 13:00 la Mall Promenada

- Weekendul de ştiinţă la Mall Promenada - ateliere de ştiinţă pentru familii

Când: Sâmbătă 28 şi Duminică 29 sep, începând cu ora 10:00 la Mall Promenada

*** Despre Festival

Pentru detalii despre programul complet al festivalului şi rezervări vă invităm să vizitaţi site-ul www.BucharestScienceFestival.ro.

Bucharest Science Festival este un eveniment anual, care îşi propune să dezvăluie publicului larg fascinaţia pentru cunoaşterea ştiinţifică, această "candelă în întuneric" după cum o descria Carl Sagan. Ediţia 2019 a Festivalului, cea de-a şaptea, va avea loc în perioada 25 - 29 septembrie, în mai multe locaţii din Bucureşti şi din ţară (Adjud, Constanţa, Galaţi şi Timişoara). La majoritatea evenimentelor intrarea este gratuită.

Bucharest Science Festival este organizat de către Asociaţia Secular-Umanistă din Romania (ASUR) şi Planeta Ştiinţei cu sprijinul System Plus, HP Platinum Partner, şi Waters România. De asemenea, evenimentul nu ar fi avut amploarea pe care o are fără sprijinul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), ITER, Institutul Francez din România, Centrul Ceh, Mall Promenada, Centrului de Cercetare CAMPUS, Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeului Naţional de Geologie,, Editurii Humanitas, , Seneca Anticafe.

Tag-uri Institutii: