28 noiembrie 2021

Începe cea de-a 11-a ediţie BIEFF!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Annette”, noua producţie semnată de autorul francez Leos Carax, deschide în această seară cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF). Proiecţia sold out a filmului distins anul acesta cu Premiul pentru Cea mai bună regie la Cannes inaugurează un întreg maraton de proiecţii şi evenimente speciale care, până pe 21 noiembrie, va transforma Bucureştiul în capitala cinematografiei de avangardă.

Zeci de filme experimentale vor rula, de-a lungul celor cinci zile de festival, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, şi Muzeul Naţional de Artă a României, Tot începând de astăzi, în cadrul expoziţiei Berlinale Forum Expanded Spotlight, găzduită de galeria Mezanin, cinefilii vor putea urmări o selecţie de scurtmetraje incluse în cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Programul complet şi biletele de acces la proiecţiile BIEFF.11 sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/bieff.

„Are we human? – tema în jurul căreia a fost construită experienţa de festival în 2021, invită publicul să reflecteze asupra complexităţii naturii umane şi asupra aspectelor care o definesc. Un punct de intersecţie al inovaţiei şi al libertăţii creative, Competiţia Internaţională BIEFF va aduce pe marile ecrane o selecţie de 34 de filme provenite din 20 de ţări şi organizate discursiv în 7 teme curatoriale, care vor putea fi descoperite în cadrul proiecţiilor programate începând de miercuri, 17 noiembrie, şi până sâmbătă, pe 20 noiembrie.

Pentru prima dată în istoria festivalului, 13 scurtmetraje semnate de regizori români vor fi prezentate în cadrul Competiţiei Naţionale, secţiune ce reuneşte o varietate de abordări temerare, care propun noi forme de explorare ale limbajului audio-vizual, sfidând limitele convenţionalului. Cele două programe dedicate filmelor autohtone vor fi proiectate la Cinemateca Eforie vineri, pe 19 noiembrie, de la ora 17:00, şi sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 17:30. „Plastic Semiotic”, prezentat în premieră internaţională la Veneţia, şi „Caricaturana”, prezentat în premieră internaţională în secţiunea Corti d’autore la Locarno – cele mai recente scurtmetraje semnate de regizorul Radu Jude, vor rula de asemenea în cadrul acestor programe, în afara competiţiei.

Filmele premiate la cea de-a 11-a ediţie BIEFF vor avea parte de o proiecţie specială duminică, pe 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco. În aceeaşi seară, tot de la ora 19:00, la Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul evenimentului special Golden Shorts, spectatorii vor vedea în premieră în România o selecţie de scurtmetraje remarcabile premiate în 2021 la Berlinale, Oberhausen, Rotterdam, Locarno şi Veneţia.

Parteneriatul cu secţiunea independentă de la Cannes, Quinzaine des Realisateurs, continuă şi la această ediţie, aducând pe marele ecran din Bucureşti două dintre cele mai apreciate experimente cinematografice ale anului. Joi, pe 18 noiembrie, spectatorii sunt invitaţi să urmărească „A Night of Knowing Nothing”, debutul regizoarei Payal Kapadia, distins cu premiul L’Oeil d’or pentru cel mai bun film documentar la ediţia din 2021 a Festivalului de Film de la Cannes. „The Tsugua Diaries” (r. Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes), una dintre cele mai reconfortante lucrări cinematografice realizate în era pandemică, va avea parte de două proiecţii speciale în capitală. Lungmetrajul prezentat la Cannes va rula vineri, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, şi duminică de la 16:30, la Cinema Elvire Popesco.

O altă surpriză a ediţiei, este focusul dedicat grupului arădean kinema ikon, un nume emblematic pentru scena de film experimental românesc, activ încă din 1970. Publicul bucureştean va avea ocazia să descopere o selecţie a celor mai apreciate lucrări realizate în ultimii 50 de ani, în cadrul programului kinema ikon vintage, programat joi, pe 18 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Eforie. Vineri, 19 noiembrie, începând cu ora 19:00, cinefilii sunt invitaţi la Muzeul Naţional de Artă al României pentru un performance inedit, o experienţă acustică imersivă concepută de dyslex (d s l x) dublată de proiecţia filmului „La revedere (RAMBO)”, un colaj cinematografic ironic şi provocator.

Berlinale Forum Expanded Spotlight @ Mezanin

Continuându-şi colaborarea de lungă durată cu BIEFF, Forum Expanded prezintă la această ediţie o nouă selecţie de filme experimentale şi lucrări video incluse în cea mai recentă ediţie a Berlinalei. Şase lucrări care investighează sisteme instituţionale şi tradiţionale de putere şi diviziune vor putea fi explorate în perioada 17-21 noiembrie, în cadrul unei expoziţii inedite organizate la Mezanin. Până vineri, pe 19 noiembrie, spaţiu va fi deschis vizitatorilor, cu acces gratuit, între orele 14:00 şi 20:00, iar în weekend, expoziţia va putea fi vizitată între orele 10:00 şi 20:00.

În centrul acestei selecţii se află locuri şi contexte diverse: un liceu de suburbie de la periferia Lisabonei serveşte drept incubator de creaţie şi reflecţie în jurul a ceea ce ar putea să însemne astăzi cinemaul, o plimbare pe role pe Bulevardul Black Lives Matter din Washington DC aminteşte poetic de tensiunile sociale care au marcat ultimii ani, graniţa dintre Mexic şi SUA este fundalul unui performance inedit care propune o cartografiere politică a relaţiilor de putere din America ultimelor două decenii, în timp ce documentarea unui ritual de fertilitate străvechi care continuă să fie practicat într-un sat din sudul Italiei ridică întrebări despre o nouă direcţie posibilă pentru evoluţia umanităţii. În acelaşi spirit, o vedere din exterior a unei peşteri de pe insula Jeju din Coreea de Sud şi un montaj inedit de imagini ale minelor de cupru şi de cobalt din Congo servesc ca pretexte pentru a vorbi despre istoria exploatării coloniale şi a aspectelor politice şi personale care scapă în mod inevitabil reprezentării.
Variate în stil şi conţinut, aceste filme sunt unite de o privire în acelaşi timp poetică şi pătrunzătoare, care scoate la iveală felul în care istoria se întrepătrunde cu violenţa şi convenţiile sociale.

Forum Expanded este organizat de Arsenal – Institutul pentru Film şi Artă Video din Berlin, prin ale cărui eforturi de distribuţie lucrările selectate continuă să fie disponibile spre vizionare şi după festival, în cadrul unor noi platforme şi contexte de expunere care contribuie la creşterea vizibilităţii acestora.

Despre BIEFF

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic şi stilistic, şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

***

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM, co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei.

BIEFF.11 este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.