18 octombrie 2021

Cel de-al 15-lea Congres al UDMR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Update: Vicepremierul Ungariei, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat (KDNP), Semjén Zsolt, a declarat vineri, la Congresul UDMR de la Sângeorgiu de Mureş, că Ungaria are şapte vecini şi că a reuşit să încheie o colaborare strânsă cu ceilalţi vecini, dar cu România această modalitate de colaborare încă nu s-a concretizat.

„Vă atrag atenţia asupra rolului UDMR în sprijinirea relaţiilor româno-maghiare, le spun prietenilor mei români că mâna noastră a fost şi este în continuare întinsă către dumneavoastră. Interesul Ungariei este să avem relaţii româno-maghiare bune. Ungaria are şapte vecini, Ungaria are o relaţie similară cu Ucraina, la fel cum are şi România din perspectiva comunităţii române. Însă cu ceilalţi vecini am reuşit să încheiem o colaborare, cu prietenii noştri din Slovacia în V4 (grupul de la Visegrad), în Serbia, de exemplu, regimul Milosevici i-a lăsat cumva în urmă pe maghiari, dar mulţumită organizaţiei de maghiari (…) am realizat o înţelegere istorică. Atunci vă întreb, dacă am reuşit să încheiem această colaborare cu sârbii, atunci de ce nu putem şi cu România? Mâna noastră stă întinsă şi contăm pe rolul UDMR pentru sprijinirea relaţiilor româno-maghiare. Dumnezeu să binecuvânteze maghiarii din Transilvania, să binecuvânteze Transilvania şi UDMR”, a declarat Semjén Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

 

Lideri și reprezentanți ai guvernelor României și Ungariei, reprezentanți ai partidelor româneşti, din Ungaria și de peste hotare, parteneri internaționali și reprezentanți ai instituțiilor maghiare din Transilvania vor saluta cel de-al 15-lea Congres al UDMR pe 17 septembrie.
La congres va fi dezbătut şi aprobat Programul „Împreună pentru familie” prin care se urmăreşte o regândire a sistemului de susţinere a familiei.

Următorii invitați și-au anunțat până acum participarea la Congresul Uniunii:

Florin Cîțu, prim-ministru al României

Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei, președintele Partidului Popular Creștin-Democrat

Ludovic Orban, președintele PNL, președintele Camerei Deputaților

Marcel Ciolacu, președintele PSD

Mezei János, copreședintele Alianţei Maghiare din Transilvania

Cătălin-Zamfir Manea, președintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa

Novák Katalin, vicepreședinte Fidesz, ministrul Ungariei pentru familie

 

La Congresul UDMR vor fi prezenți, de asemenea, lideri ai partidelor maghiare din Bazinul Carpatic:

Pásztor István, președintele Adunării Provinciei Autonome Voivodina

Brenzovics László, președintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică

Forró Krisztián, președintele Partidului Comunității Maghiare

Andócsi János, vicepreședintele Comunității Democrate a Maghiarilor din Croația