Publicat: 1 Septembrie, 2016 - 15:32
Share

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Desfăşurat într-un nou concept, Concursul aduce, pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi - membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. în egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intermediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului şi Festivalului. La această ediţie, Concursul Enescu aduce, în premieră, şi transmisii live în străinătate.

Deschiderea oficială a Concursul Enescu 2016 a fost marcată printr-o conferinţă de presă care a avut loc pe 1 septembrie, de la ora 13.30, la Ateneul Român, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Culturii, Lucian Vărşăndan, precum şi a artiştilor care susţin Concertul de Deschidere a Concursului: dirijorul Horia Andreescu, violonista Anna Tifu, laureată a Concursului Enescu 2007, violoncelistul Valentin Răduţiu, laureat al Concursului Enescu 2011, pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Enescu 2011 şi compozitorul Sebastian Androne, care a câştigat premiul I al secţiunii Compoziţie a Concursului Enescu, ediţia 2014. De asemenea, la conferinţă a luat parte Anca Gheorghe, Director de marketing şi comunicare al Televiziunii Române (co-producător). Din partea partenerilor din mediul privat au vorbit despre implicarea la Concursul Enescu 2016 Bogdan Oslobeanu, Projects Director KMG International şi Sabina Ştirb, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics România. Discuţia a fost moderată de Oana Marinescu, Director de Comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu.

"Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt" - sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediţia 2016 a Concursului Enescu le readuce în lumină, printr-o provocare pe care o lansează atât tinerilor artişti, cât şi publicului: "Trăieşte-ţi visul!". Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi şi ca societate. Concursul Enescu 2016 invită la o recunoaştere şi celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva celor 196 de tineri artişti selecţionaţi care intră în competiţie, precum şi din perspectiva publicului care vine să îi susţină în sala Ateneului Român.

Ediţia 2016 a Concursului Enescu se va deschide pe 3 septembrie, cu un Concert de Gală, avându-i ca solişti invitaţi pe laureaţi ai Concursului Enescu, astăzi artişti de marcă în plan internaţional: Anna Titu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian). Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra Filarmonicii George Enescu va interpreta, de asemenea, în primă audiţie, lucrarea Tektonum de Sebastian Androne, câştigător al ediţiei trecute a Concursului, la secţiunea compoziţie. Publicul se va putea bucura şi de şase recitaluri extraordinare, susţinute de membri ai juriului, artişti de anvergură - Peter Donohoe (pian), David Gerningas (violoncel), Florin Croitoru (vioară) -, precum şi de câştigătorii Concursului ediţia 2014 - Ştefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) şi Josu de Solaun (pian).

Cele patru secţiuni de concurs sunt:

Secţiunea Vioară  (56 artişti selectaţi de juriul de specialitate),

Secţiunea Violoncel (53 artişti selectaţi de juriul de specialitate),

Secţiunea Pian (53 artişti selectaţi de juriul de specialitate şi

Secţiunea Compoziţie (34 de lucrări) - pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artişti intraţi în concurs.

Au rămas în concurs artişti din 38 de ţări, printre care: Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, România, Croaţia, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia.

În total, un număr de 19 recitaluri extraordinare şi de concerte cu orchestră vor avea loc la această ediţie a Concursului Enescu 2016.

Recitalurile şi concertele cu orchestră din Concurs, cele în care tinerii artişti evoluează, se vor desfăşura în trei etape şi  în cadrul a trei finale cu orchestră, astfel:

• Etapa I, eliminatorie, are loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi este cu intrare liberă pentru public;

• Etapa a ll-a constă într-o serie de recitaluri pe care 12 tineri artişti selectaţi de juriu în urma evoluţiilor din Etapa I le vor susţine pe scena Ateneului Român pentru a se califica în Semifinale;

• Etapa a lll-a (Semifinale) constă într-o serie de recitaluri pe care şase tineri artişti selectaţi de juriu în urma evoluţiilor din Etapa II le vor susţine pe scena Ateneului Român. în urma evoluţiilor din Semifinale, juriul de specialitate va selecta trei cei mai buni concurenţi pentru fiecare secţiune de concurs - vioară, violoncel, pian;

• Finalele (cu Orchestră ): cei mai buni 3 tineri artişti din fiecare secţiune selectaţi de juriu vor susţine un concert cu orchestră pe scena Ateneului Român.

• La finalul fiecărei etape a Concursului, după deliberarea juriului, rezultatele vor fi prezentate publicului de către Preşedintele Juriului

• Finala de Violoncel va avea loc pe 13 septembrie şi va fi dirijată de Alexandre Bloch, Finala de Vioară va avea loc pe 19 septembrie şi va fi dirijată de Christoph Poppen, iar Finala de Pian va avea loc pe 25 septembrie şi va fi dirijată de John Axelrod.

Numele tinerilor artişti care vor fi selectaţi de juriu pentru a trece în Etapele II, III şi în Finale vor fi anunţate pe site-ul Concursului şi Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro. precum şi prin comunicate de presă. 

De asemenea, programul pe care aceştia îl vor interpreta în fiecare dintre aceste etape va fi anunţat inaintea fiecărei evoluţii a concurenţilor.

Biletele pentru Concertul de Deschidere, Finala de Pian şi recitalul extraordinar Josu de Solaun sunt deja epuizate. Publicul mai poate găsi bilete la Finala de Violoncel şi Finala de Vioară, precum şi la recitalurile extraordinare. Acestea sunt puse în vânzare în reţeaua EVENTIM, iar preţurile variază între 40 şi 50 de lei.

 

DEZVOLTARE SI IMPACT INTERNATIONAL

PREMIILE CONCURSULUI ENESCU 2016

•        Nivelul participării la Concursul Internaţional George Enescu a marcat o creştere de 40% faţă de ediţia 2014. în total, 317 de tineri artişti din 48 de ţări s-au înscris în concurs. Pentru prima dată, la ediţia 2016 a fost necesară o preselecţie, făcută de către juriul de specialitate, rezultând în final 196 de tineri artişti eligibili pentru a intra în competiţie, incluzând aici şi candidaţii la secţiunea de compoziţie.

•        Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 este format din 34 de personalităţi de talie internaţională ale muzicii clasice din străinătate şi din România, cu activitate concertistică şi profesorală. Printre aceştia, David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu - la Secţiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru , şi Remus Azoiţei - la Secţiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu - la Secţiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian lorgulescu şi Dan Dediu - la Secţiunea Compoziţie.

•        Numărul transmisiilor live din cadrul Concursului s-a extins în 2016 cu două transmisii în premieră a două dintre cele mai importante televiziuni de specialitate în plan internaţional: MEDICI TV şi MEZZO.

•        Trei dintre cei mai bine cotaţi dirijori ai momentului sunt invitaţi să dirijeze fiecare Finală cu Orchestră: Alexandre Bloch (Finala de Violoncel), Christoph Poppen (Finala de Vioară) şi John Axelrod (Finala de Pian).

•        Două premii speciale vor fi acordate concurenţilor la această ediţie a Concursului, reprezentând burse şi prezenţe în cadrul unora dintre cele mai importante instituţii academice şi festivaluri internaţionale; locaţii celebre, cum ar fi Disney Concert Hali, costurile necesare deplasării fiind acoperite în mod integral de către organizatori.

•        Cel mai bine clasat concurent român la Concursul Internaţional George Enescu 2016, Secţiunea Vioară, va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor şi pianist Daniel Barenboim.

Bursa este acordată de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internaţional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici şi Mariana Sârbu şi poartă numele unui important profesor şi violonist român, Ştefan Gheorghiu.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni este de 115.000 de euro.

  • Premiul I -15.000 Euro
  • Premiul II -10.000 Euro
  • Premiul III - 5.000 Euro

Pentru secţiunea Compoziţie a Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2bl6 se acordă următoarele premii:

  • Premiul pentru secţiunea de muzică simfonică -10.000 Euro
  • Premiul pentru secţiunea muzică de cameră - 7.000 Euro

Semifinaliştilor şi finaliştilor Concursului, juriul le mai poate acorda:

• 

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară şi pian de "George Enescu" în valoare de 4.000 Euro

• Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de "George Enescu" în valoare de 4.000 Euro

• Premii din partea partenerilor şi sponsorilor

• Serie de concerte organizate în cadrul stagiunii de concerte a filarmonicilor din România

• Concert organizat în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu (2017 / 2018)

Premii speciale

• Câştigătorul premiului I la Secţiunea de Vioară a Concursului Internaţional George Enescu 2016: participarea la iPalpiti Festival of International Laureates 2017. Acest premiu este pus la dispoziţie de dirijorul şi violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional George Enescu. Desfăşurat în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iPalpiti Festival of International Laureates 2017 are ca scop susţinerea tinerilor muzicieni cu un talent deosebit, care reuşesc să ducă muzica clasică în secolul următor. Participarea va implica susţinerea unor recitaluri în spaţii celebre, cum ar fi Disney Concert Hali, costurile necesare deplasării fiind acoperite în mod integral de către organizatori.

• Cel mai bine clasat concurent român la Concursul Internaţional George Enescu 2016, Secţiunea Vioară, va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor şi pianist Daniel Barenboim. Bursa este acordată de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internaţional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici şi Mariana Sârbu şi poartă numele unui important profesor şi violonist român, Ştefan Gheorghiu.

 

TROFEUL CONCURSULUI

Trofeul Concursului Enescu 2016 este o interpretare a ideii de vis, reprezentând cele trei instrumente suprapuse într-o formă stilizată şi este realizat din cristal şi granit. Trofeul poartă semnătura artiştilor lulia Năstase şi Mihai Băncilă.

APLICAŢIA TRĂIESTE-ŢI VISUL!

Aplicaţia Trăieşte-ţi visull este structurată sub forma unui test, fiind disponibilă pe site-ul Concursului şi Festivalului Internaţional George Enescu:

http://concurs.festivalenescu.ro/ro/impartaseste-ti-visul/

Prin răspunsul la cele cinci întrebări ale testului din Aplicaţia Trăieşte-ţi visull publicul poate descoperi:

•        Cu ce muzician se aseamănă şi care este forţa care îl motivează în îndeplinirea visurilor sale - Visezi ca un violonist, ca un violoncelist, ca un pianist sau ca un compozitor?

•        Care este citatul din George Enescu care îi caracterizează personalitatea;

•        Ce evenimente din cadrul Concursului Enescu 2016 i se potrivesc;

La final, după aflarea rezultatului, publicul este de asemenea invitat să împărtăşească un vis care are o semnificaţie specială, vis care va fi publicat pe site-ul Concursului şi Festivalului Enescu. Aplicaţia oferă opţiunea de a face public visul fiecărui utilizator sau nu, în funcţie de decizia acestuia.

O selecţie a celor mai frumoase visuri care vor fi încărcate de public pe site, prin intermediul aplicaţiei, va fi proiectată pe Ateneul Român, într-un eveniment surpriză ce va avea loc la închiderea Concursului, pe 25 septembrie.

"Aplicaţia Trăieşte-ţi visul! este gândită ca un joc prin intermediul căruia îi invităm pe oameni să descopere într-un mod inedit cele patru secţiuni ale Concursului Enescu la care tinerii artişti intră în competiţie: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Este o modalitate ludică de a-i apropia pe oameni şi mai mult de muzica clasică. îi invităm să afle cât de specific şi, în acelaşi timp, cât de general uman este fiecare instrument şi fiecare abordare muzicală în parte. îi invităm să asculte câteva compoziţii de George Enescu pentru a descoperi de care dintre lucrările muzicale ale marelui compozitor român se simt mai apropiaţi şi care sunt vorbele lui George Enescu care se potrivesc personalităţii lor. îi provocăm să împărtăşească cu ceilalţi propriul vis de viaţă, să li se alăture tinerilor artişti care îşi urmează visul de a deveni mari muzicieni şi, astfel, să sărbătorim împreună puterea visurilor care ne duc pe noi şi societatea mai departe." - a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului şi Festivalului Enescu.

Tinerii artişti participanţi la Concursul Enescu 2016 împărtăşesc publicului, la rândul lor, propriile visuri şi ce îi motivează în a le urma:

•        "Visul meu este să devin cel mai bun violoncelist pe care îl poate exprima fiinţa mea." - Min Chan Heune (Coreea de Sud), 16 ani, Secţiunea Violoncel

•        "Cea mai mare motivaţie să-mi urmez visul este admiraţia pentru muzica lui George Enescu. Ne este dat prea rar să ascultăm interpretări live ale lucrărilor sale pentru pian. Iar gândul că voi putea interpreta una dintre sonatele lui Enescu chiar în ţara în care s-a născut va fi sursa mea de inspiraţie de-a lungul Concursului." - Sporov Mikhail (Rusia), 32 de ani, Secţiunea Pian

•        "Am nevoie să cânt aşa cum am nevoie să respir: îmi aşez visurile în muzica pe care o interpretez, alături de sentimentele, bucuriile şi tristeţile acestei vieţi." - Ambros Miroslav (Cehia), 29 de ani, Secţiunea Vioară

"Credinţa. Credinţa că în ciuda tututor dificultăţilor, eu îmi voi urma visul, voi crede în miracole şi că noi, toţi, vom crede unii în alţii - asta mă duce mai departe." - Perlova Aleksandra (Rusia), 26 de ani, Secţiunea Violoncel.

TRANSMISII LIVE

SEARA DE ÎNCHIDERE A CONCURSULUI ENESCU - VISURILE PRIND VIATĂ LA ATENEUL ROMÂN

•        O parte dintre evenimentele din cadrul Concursul Enescu 2016 vor fi transmise live de către Televiziunea Română, pe canalul TVR2.

•        Publicul va putea urmări transmisiile live din Concurs pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro.

•        Concertele pentru care nu mai sunt bilete disponibile vor fi transmise de asemenea pe un ecran mare în faţa Ateneului Român - cu excepţia Finalei de Pian.

•        în plan internaţional, în premieră la această ediţie a Concursului, recitalurile şi concertele tinerilor artişti vor fi transmise de MEDICI TV (live) şi MEZZO (selecţiuni înregistrate)

Pe 25 septembrie, în seara de închidere a ediţiei 2016 a Concursului Enescu, după încheierea Finalei de Pian, publicul va fi invitat la un eveniment surpriză, în care visurile artiştilor şi visurile împărtăşite de iubitorii de muzică clasică prin intermediul aplicaţiei lansate de Concurs vor prinde viaţă.

INFORMAŢII DE CULOARE

•          Bugetul alocat de Guvernul României pentru Concursul Enescu este de 3, 3 milioane de lei. Organizatorii acoperă din acest buget: cheltuielile de organizare, cazarea concurenţilor pe durata participării la Concurs, transportul local, Premiile Concursului, sălile de repetiţii, onorariile juriilor şi invitaţilor, acompaniatorii, precum şi orchestra şi dirijorii.

•        Cel mai tânăr concurent din cadrul Concursului Enescu are 16 ani şi este din Coreea de Sud

•        Piesele enesciene preferate de concurenţi - interpretarea unei lucrări de George Enescu în cadrul Concursului este obligatorie - sunt:

  • La pian: "Suita op. 10" de George Enescu
  • La vioară: "Sonata a ll-a pentru vioară şi pian în fa minor op.6" de George Enescu
  • La violoncel: "Sonata pentru violoncel şi pian în fa minor (opus postum)" de George Enescu, descoperită recent şi neintrepretată până la Concursul Enescu 2014