Publicat: 22 Mai, 2019 - 13:35
Share

Primăria Municipiului Ploieşti, prin Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, derulează o serie de acţiuni de sensibilizare ecologică în rândul elevilor ploieşteni prin "Festivalul de film ecologic pentru elevi".

Schimbările climatice au devenit "ştirea zilei" pe toate canalele de media. Aproape că ne-au luat prin surprindere, deşi semnale în această privinţă au fost comunicate în ultima vreme. Trăim momente în care trebuie să luăm decizii care să permită adaptarea la noile tipare ale climei. Urmărind concluziile oamenilor de ştiinţă, în ceea ce priveşte modul în care putem interveni pentru diminuarea efectelor, trebuie să ne adaptăm obiceiurile de consum vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Dezvoltarea sustenabilă poate limita efectele schimbărilor climatice numai prin redefinirea obiceiurilor de consum bazate pe reducerea impactului asupra mediului. Consumul raţional al resurselor este primul pas pentru limitarea acestor emisii de dioxid de carbon.

Tema Zilei Mondiale a Mediului 2019 este poluarea aerului (#BeatAirPollution). Aceasta este o oportunitate de analiză a modului în care putem schimba obiceiurile noastre, de zi cu zi, pentru reducerea poluării aerului odată cu diminuarea contribuţiei noastre la încălzirea globală şi diminuarea efectelor asupra sănătăţii noastre.

Este important ca fiecare dintre noi să înţeleagă că toate activităţile urbane care au favorizat expansiunea şi accesul la oportunităţile vieţii urbane generează şi disconfort prin dezavantaje colaterale. Transporturile, consumul de energie electrică/termică, precum şi consumul de resurse neregenerabile sunt sursele principale de emisii de gaze cu efect de seră.

Având în vedere cele de mai sus, propunem tuturor elevilor ce vor să participe, la Festivalul de Film Ecologic pentru Elevi, să realizeze un film de scurt-metraj cu tema "Opreşte poluarea aerului!", respectând regulamentul.

Calendarul oficial este următorul:

15 mai - 30 mai - înscrierea elevilor participanţi;

29 mai - 31 mai - transmiterea filmelor;

31 mai - 4 iunie - evaluarea filmelor;

5 iunie - Premierea filmelor declarate câştigătoare.

Cea mai importantă provocare creativă pentru elevii pasionaţi de filmul documentar/filmul de scurt metraj. În cadrul acestei ediţii încurajăm abordarea originală a realizatorilor privind tematica zilei internaţionale a mediului din acest an "Beat Air Polution!"("Opreşte poluarea aerului!"). Sloganul lasă libertatea realizatorilor în alegerea temelor proprii privind protejarea mediul înconjurător.