Publicat: 23 Octombrie, 2019 - 10:46

Prima ediţie a festivalului Film Bun de la Moineşti se desfăşoară în perioada 25-27 octombrie, la Centrul Cultural Lira. În prezenţa invitaţilor speciali, Irina-Margareta Nistor, Vivi Drăgan Vasile, Ion Sapdaru şi Virgiliu Mărgineanu, publicul cinefil va putea viziona, pe marele ecran, cinci producţii româneşti de top.

"Tristan Tzara are un desen în care include cifra 7! O aluzie la a 7-artă? Aşa îmi place să cred, pentru că la Moineşti există un cinema: Lira şi un public bucuros şi primitor pentru un weekend de filme bune cu Moromeţii de dinainte şi de după Revoluţie, cu o Afacere Est, o Nuntă în Basarabia şi o călătorie nostalgică, în trecut, alături de Chuck Norris!", spune Irina-Margareta Nistor, Ambasador al festivalului Film Bun.

"Este cel de-al doilea an în care iubitorii de filme pot participa la un Festival de Film la Moineşti, la Centrul Cultural Lira. Ne amintim cu plăcere experienţa festivalului de film de anul trecut (an Centenar, deci film istoric) şi invitaţii celebri care ne-au onorat cu prezenţa: Mihai Şora, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor.

Anul acesta, suntem la a doua experienţă cinematografică, dar prima ediţie sub numele de Film Bun la Moineşti cu care sperăm să putem continua mult timp de acum înainte.

Aşadar, o ediţie cu filme de comedie, dar şi cu filme având teme sociale, premiate la nivel naţional şi internaţional, iar unele dintre ele considerate de critici ca fiind cele mai bune filme româneşti, precum filmul Moromeţii. Vă aşteptăm cu drag, cu invitaţi speciali şi cu filme bune la Festivalul Film Bun la Moineşti, în perioada 25-27 octombrie 2019. Vizionare plăcută!", a menţionat Valentin Vieru, Primarul municipiului Moineşti.

"Colaborarea cu echipa de la Moineşti ne demonstrează că putem organiza evenimente culturale de top şi că putem face dialog pe baza filmului românesc şi acolo unde oamenii le aşteaptă. Întâlnirile cu publicul la Cinema Lira sunt cu totul speciale şi abia aşteptăm să continuăm dialogul prin film", precizează Andrei Giurgia, Directorul Festivalului Serile Filmului Românesc, prin care se realizează Film Bun.

Ce se va întâmpla în cele trei zile de festival la Moineşti

Vineri, 25 octombrie 2019

16:00 - Moromeţii (regia: Stere Gulea)
Invitaţi: Vivi Drăgan Vasile (director de imagine), Irina-Margareta Nistor (Ambasador festival)

20:00 - Moromeţii 2 (regia: Stere Gulea)
Invitaţi: Vivi Drăgan Vasile (director de imagine), Irina-Margareta Nistor (Ambasador festival)

Sâmbătă, 26 octombrie 2019
16:00 - Afacerea Est (regia: Igor Cobileanski)
Invitaţi: Ion Sapdaru (actor), Irina-Margareta Nistor (Ambasador festival)

19:00 - Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader)
Invitaţi: Virgiliu Mărgineanu (producător), Irina-Margareta Nistor (Ambasador festival)

Duminică, 27 octombrie 2019
12:00 - Chuck Norris vs Communism (regia: Ilinca Călugăreanu)
Invitat: Irina-Margareta Nistor (Ambasador festival, protagonistă)

DESPRE MOINEŞTI
Aşa cum apare astăzi, localitatea s-a format din vechiul sat Moineşti şi a fost menţionat din 1437, fiind situat în zona Pârâului Moineşti.

La Moineşti s-a născut Tristan Tzara, scriitorul care a conceput manifestul mişcării ce a vrut să răspundă absurdului prin absurd, propovăduind manifestarea revoltei mai mult prin provocare decât prin idei estetice. Tristan Tzara s-a mutat la Paris cu intenţia de a lansa dadaismul în capitala europeană a culturii.

Ca bogăţie spirituală, municipiul Moineşti este şi "depozitarul" câtorva lăcaşuri de cult importante: Catedrala Naşterii Maicii Domnului, Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva", atestată ca monument istoric din anul 1676, Biserica "Sfinţii Voievozi", construită în 1850, Biserica "Sfântul Gheorghe", 1860, dar şi Biserica "Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon", unica biserică din lemn în stil maramureşean din Episcopia Bacăului şi Romanului.

Partener media principal: Europa FM

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Iaşi, VIVA FM, Ziarul de Iaşi, Iaşi FUN, Evenimentul Regional al Moldovei, Antena 3, Zile şi Nopţi Iaşi, TVR Iaşi, Movienews.ro, Iaşi TV LIFE, TELE M, Deşteptarea.

Intrarea le proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile

Informaţii despre invitaţi, filme & program: https://festivalsfr.ro/filmbun/.

Tag-uri Institutii: