Publicat: 21 Iunie, 2016 - 15:00
Share

Cea de-a zecea editie a Festivalului Internațional de Film Transilvania, editia de Sibiu, începe miercuri, cu proiecția filmului Câini, marele câștigător al ediției din acest an a TIFF Cluj-Napoca. Actorul Gheorghe Visu, care are un rol memorabil în filmul premiat la Cannes, va fi prezent la proiecția de la ora 22.00, din Piața Mare. Timp de cinci zile, cinefilii sibieni se vor bucura de o selecție de peste 40 de titluri, evenimente speciale, întâlniri cu actori și regizori renumiți.

Tot mâine, de la aceeași oră, la Teatrul Gong rulează câștigătorul premiului Oscar pentru film străin din acest an, Fiul lui Saul, în regia lui Laszlo Nemes. Însă prima proiecție a zilei va avea loc la Sala Astra Film Cinema, din Piața Mică nr. 11. Programul din noua locație de proiectie TIFF debutează cu filmul spaniol Muros (r. Pablo Iraburu), un documentar ce adună povești din jurul graniței Mexicului cu Statele Unite. De la ora 18.00 încep proiecțiile și la Librăria Habitus, unde primul film din festival este Janis: Little Girl Blue, un documentar despre celebra cântăreață americană Janis Joplin.

În total, TIFF Sibiu va avea proiectii în patru spații permanente: Piața Mare, de la ora 22.00, Teatrul Gong, unde vor rula trei filme pe zi cu începere de la ora 18.00, Sala Astra Film Cinema, cu trei filme pe zi începând de la ora 17:30, și Librăria Habitus, cu câte două proiecții pe zi, cu începere de la ora 18.00. Vineri, sâmbătă și duminică, cei mici au propriul lor festival de film. În ultimele trei zile de festival, filme dedicate exclusiv celor mici, din programul EducaTIFF, vor rula de la ora 11,00.

TIFF Sibiu 2016 aduce și patru proiecții speciale, evenimente unice în cadrul festivalului. În ton cu Campionatul European de Fotbal în desfășurare, prima proiecție specială are loc pe 23 iunie, pe peluza din fata stadionului Municipal, în parcul Subarini. Fanii sportului rege vor avea ocazia să vadă un film biografic ce îl are în prim plan pe faimosul fotbalist suedez Zlatan Ibrahimovic Accesul la Becoming Zlatan este gratuit.

Vineri, 24 iunie, de la ora 18,30, la Gura Râului e rost de picnic. Delicatese din Mărginimea Sibiului, faimoasele tocănițe și brânzeturi specifice zonei îi așteaptă pe sibieni la poalele muntilor Cindrel, în apropierea barajului. La Gura Râului va rula, de la ora 21:45, filmul Tudo, cu Aylin Cadîr în rolul principal, peliculă filmată chiar în zona Mărginimii. Regizorul Iură Luncașu va fi prezent la proiecție, alături de producătorul Andrei Băltărețu și actorul Pavel Ulici. Intrarea la proiecție costă 5 lei.

În paralel, de la 22.00, pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber Astra vine Valul ucigas/ The Wave (r. Roar Uthaug), un spectaculos disaster movie, propus de Norvegia la Oscar. Biletul costă 15 lei, la fel ca și pentru proiecția specială de sâmbătă, 25 iunie, din Cetatea Cisnădioara, unde tradiția filmelor cu acompaniament live continuă și anul acesta. The Golem, un horror mut realizat în 1920 de Paul Wegener și Carl Boese, va fi însoțit de muzica originală a trupei de rock instrumental si electro NLF3, din Franța. Biletele pentru proiecția de la Cetatea Cisnădioara pot fi achiziționate doar la fața locului. Pentru un acces cât mai simplu, TIFF asigură transportul tur-retur pentru acest eveniment. Autocarul pleacă la ora 20:45 din parcarea Sălii Thalia, iar cei care se vor deplasa cu acest mijloc de transport vor avea un loc rezervat la proiecție.

Biletele pentru proiecțiile TIFF Sibiu 2016 pot fi achiziționate în avans de la infopoint-ul din Piata Mare, deschis zilnic între orele 10.00 și 22.00, și din fiecare spațiu de proiecție. Proiecțiile din Piața Mare sunt gratuite, iar cele din spațiile permanente costă 12 lei.

***

TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociația Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.