Publicat: 9 Decembrie, 2015 - 09:46
Share

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film se va desfășura în perioada 10-13 decembrie la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Filmul LOLO, în regia lui Julie Delpy, actrita cunoscută din trilogia Sunset, deschide Festivalul International de Psihanaliză si Film joi, 10 decembrie, ora 20.00.

Violette se îndrăgostește de Jean-Rene însă Lolo, fiul de 19 ani al Violettei, face tot ce este posibil pentru ca cei doi să se despartă, iar această poveste de dragoste se dovedeste a fi mult mai complicată decât pare la prima vedere.

Psihanalistul Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, revine si în acest an la Bucuresti ca invitat special al evenimentului. Sabbadini va comenta împreună cu Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză si Film, criticul de film Irina-Margareta Nistor, filmul POP-UP în regia lui Stuart McBratney. La proiecție vor fi prezenți atât regizorul australian cât si actrița Laura Vasiliu.

Filmul, o producție Australia—România, prezentat în avanpremieră în România, este o comedie cu accente dramatice, ce urmăreste trei povesti întrepătrunse, cea a unui tată somer, a unei imigrante din România si a unui director de teatru care urmăreste răzbunarea asupra unui critic.

Alte titluri prezentate în premieră la cea de-a patra ediție a Festivalului:

SPOTLIGHT, în regia lui Tom McCarthy. Cu o distributie ce îi include pe Mark Ruffalo, Michael Keaton si Rachel McAdams, filmul urmărește investigația făcută de un grup de jurnaliști de la ziarul The Boston Globe, între anii 2001 și 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor, din cadrul Bisericii Catolice.

Prezentat prin amabilitatea InterComFilm Distribution, în premieră în România.

TRUTH, povestea reală a scandalului de presă din 2004 în care a fost implicat canalul de stiri CBS—scandalul a dezvăluit o serie de documente din anii '70 care ar fi demonstrat existența unor nereguli în modul în care George W. Bush și-a îndeplinit serviciul în Național Air Guard.

Filmul regizat de James Vanderbilt, cu Câte Blanchett si Robert Redford în rolurile principale, va închide Festivalul duminică, 13 decembrie.

Prezentat prin amabilitatea Forum Film România, în premieră în România.

Programul Festivalului include o proiectie specială a filmului CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, regizat de Ilinca Călugăreanu—sâmbătă, 12 decembrie, ora 20.30, prin amabilitatea HBO România, proiectia filmului clasic al lui Fritz Lang—METROPOLIS, în versiunea 'reconstruită și restaurată', filme de desen animat pentru copii—HOTEL TRANSILVANIA 2, TOTO, COCOSELUL CEL VITEAZ, precum și o reprezentație a spectacolului PUZZLE SUPRAREALIST, realizat de trupa Foley'Ala, ce propune astfel un experiment de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european în cinema, însoțit de intervențiile în recitativ ale pasajelor extrase din schițele scriitorului român de avangardă Urmuz, în lectura Irinei-Margareta Nistor.

Toate filmele prezentate în Festival vor fi urmate de discutii moderate de către criticul de film și Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanaliști, regizori, producători, actori și critici de film.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe site-ul www.famart.ro.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu sau de pe site-ul www.eventbook.ro.

Cea de a patra ediție a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film este organizată de Asociația FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român și având ca partener consultant Societatea Română de Psihanaliză.