14 iunie 2021

Începe Laborator de creaţie şi experiment

Distribuie pe rețelele tale sociale:

17 iunie – 25 iulie 2021

În lunile iunie-iulie, Reactor se adânceşte în diferite căutări artistice şi deschide uşile laboratoarelor care au stat la baza unora dintre spectacolele create aici.

Scopul proiectului Laborator de creaţie şi experiment este sprijinirea cercetării artistice în teatrul românesc, prin documentarea şi arhivarea proceselor de creaţie şi comunicarea lor către toţi cei interesaţi, profesionişti în artele spectacol, precum şi public.

Proiectul cuprinde, pe de o parte, un program de cinci spectacole din repertoriul Reactor, însoţite de prezentarea procesului de lucru, şi pe de alta, un laborator intern la care participă un număr de 14 artişti colaboratori, ale cărui rezultate vor fi făcute publice în luna iulie.

Cele cinci spectacole care fac parte din proiect au fost selectate datorită proceselor de lucru speciale prin care au fost create şi se vor juca în spaţiul Reactor (cu excepţia Exeunt, care este creat ca spectacol online), iar toate vor fi transmise cu traducere în limba engleză pe platforma internaţională Howlround Theatre Commons.

PROGRAMUL DE SPECTACOLE

17 iunie, ora 20

EXEUNT

Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creaţie de către o parte din echipă.

Spectacol online
conceput şi creat colectiv în aprilie/mai 2020
Regie: Bobi Pricop
Texte: Lavinia Branişte
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Marneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanţa
Video: Dan Basu
Muzică: Eduard Gabia

Programare şi suport tehnic: Mizdan

Şase oameni aşteaptă de mult timp, în locuinţele lor, un viitor în care se vor putea întâlni şi vor fi împreună. Singurătatea se adânceşte şi scoate la iveală nostalgii, anxietăţi, frici. Însingurarea îi forţează să descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiţi să renunţe.

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicaţie pentru ieşirea din scenă a unui grup de actori) va fi pentru ei ieşirea din intimitate. Drumul către un viitor împreună e o redescoperire a lumii, o călătorie de la o minte prăbuşită în sine la o minte colectivă, un traseu la capătul căruia, într-un spaţiu comun, componentele unui acelaşi organism se vor lega, rând pe rând, una de cealaltă.

Vârsta recomandată: 14+

19, 20 iunie, ora 20
ÎMI PLACE SUSHI
Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creaţie de către Raul Coldea şi Ioana Hogman de Ioana Hogman
regia Raul Coldea
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloş, Paul Socol
Regia: Raul Coldea
Decor şi Costume: Gabor Zsofi
Muzica live: Fluidian (Emil Gherasim)

Mie mi-e frică, ţie ţi-e frică, nouă ne e frică. Şi de foarte multe ori ne e frică de celălalt. Sau de ceilalţi. Ne simţim în pericol unii lângă alţii şi asta ne face să căutăm posibilităţi de a ne elimina reciproc. Sunt multe feluri prin care ne creăm contextul propice ca să facem asta şi sunt multe feluri prin care ne justificăm acţiunile. Masculinitatea, de exemplu, poate fi cel mai just pretext.

Vârsta recomandată: 16+
25, 26 iunie, ora 20
(IN)CORECT
Reprezentaţia din 25 iunie va fi urmată de prezentarea procesului de creaţie de către Leta Popescu.
Text şi regie: Leta Popescu
Scenografia: Lucia Mărneanu
Mişcarea scenică: Farid Fairuz
Atmosferă sonoră: Oana Hodade
Colaj video: Doru Vatavului
Asistenţă de regie şi pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic
Cu: Alexandra Caras, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mişoc, Emőke Pal, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloş

Când membrii unei familii au vieţi complet diferite, graniţa dintre ce e corect şi ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, aşa cum devin în miezul nopţii minţile rudelor aflate într-o vacanţă în Deltă.
Spectacolul (IN)CORECT jonglează cu planul fanteziilor şi al dorinţelor a două generaţii diferite.

Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Şi dacă nu ne aducem aminte acelaşi lucru?
Vârsta recomandată: 14+

8, 9 iulie, ora 20
INTERIOR LUMINĂ – PREMIERĂ
Reprezentaţia din 8 iulie va fi urmată de prezentarea procesului de creaţie de către Mihai Păcurar.
Concept şi regie: Mihai Păcurar
Dramaturgie: Ioana Hogman
Texte de: Oana Hodade, Ioana Hogman, Oana Mardare, Mihai Păcurar, Doru Taloş, Adonis Tanţa
Sunet: Oana Hodade
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloş, Adonis Tanţa

De câte ori te-ai bălăcit zile în şir în propriul noroi emoţional pentru că asta s-a simţit mai just decât încercările de redresare? De câte ori aceste încercări au părut că duc în jos şi tot în jos, indiferent de direcţia optimistă şi intenţiile tale auto-salvatoare? De câte ori a părut că toată lumea este mai adaptată vieţii pe Terra decât eşti tu?

Patru performeri au fost comisionaţi de un regizor să facă un spectacol pe tema crizei identitare şi a depresiei care o urmează, dar e neclar cât de departe ar trebui să meargă. S-ar putea să o dea în bară, s-ar putea să nu îşi mai revină deloc. Dar există metode şi metode de a face faţă situaţiei: sesiuni de mindfulness, incursiuni dezolante în trecut, abandonare şi altele.
Vârsta recomandată: 16+

25 iulie, ora 20
RESTUL VIEŢII NOASTRE
Spectacolul va fi urmat de prezentarea procesului de creaţie de către echipa artistică şi Petro Ionescu.

Un spectacol de:
Sabina Balan (dramaturgie), Alexandra Budianu (scenografie), Alexandru Condurat (muzică), Sabina Lazăr, Răzvan Mîndruţă, Ioana Stama (actorie), Alin Neguţoiu (regie)
„Restul vieţii noastre” este un playlist de scene de sine stătătoare, cu care actorii-performeri jonglează, folosind un instrument care funcţionează după principiul ruletei. Performance-ul are la bază propriile vulnerabilităţi ale actorilor-performeri, modelate prin intermediul autoficţiunii, şi explorează mai multe zone de interes, printre care relaţiile toxice şi felul în care tinerii mileniali sunt percepuţi în societate. E ca şi cum ai ajunge acasă după o zi lungă şi ai pune un album la ascultat, doar că pe shuffle.

Spectacol produs în cadrul rezidenţei Fresh Start 2020

Laborator de creaţie şi experiment este un proiect Reactor de creaţie şi experiment, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.