Publicat: 2 Iulie, 2015 - 19:42
Share

TVR Iași, în colaborare cu Casa de producție TVR, difuzează, în reluare, cele mai recente premiere de teatru TV. Spectactorii ieșeni, și nu numai, vor avea astfel ocazia să se reîntâlnească cu spectacole înregistrate în ultimii doi ani, fie producții proprii — montări în platourile TVR, precum 'VINOVATUL' (premiul UNITER pentru TEATRU TV 2014) sau 'UNCHIUL VANEA' (în regia lui Iuri Kordonsky) și preluări ale unor spectacole importante din repertoriul teatrelor din România, cum ar fi 'CAFENEAUA' (pus în scenă de Horațiu Mălăele), sau 'CEI CE NU UITĂ' (regia Gavriil Pinte).

Ciclul de MATINEE DE VARĂ începe cu două comedii, CAFENEAUA, adaptare a piesei 'Wally's Cafe' de Sam Bobrik & Ron Clark, în regia și interpretarea lui Horațiu Mălăele, și QUARTET, în regia lui Gelu Colceag, unde Coca Bloos, Crina Mureșan, Virgil Ogășanu și Doru Ana sunt protagoniștii unei povești tulburătoare despre comunism.

Spectacolul 'Cafeneaua', a avut premieră la Teatrul Bulandra în ianuarie 1997, beneficiind de o distribuție de excepție: Horațiu Mălăele (Wally), Dana Dogaru (Louise) și Emilia Popescu (Janet). După ce a obținut statutul de cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Bulandra, unde a avut ultima reprezentație în anul 2009, spectacolul 'Cafeneaua' a fost preluat de Agenția de Impresariat GEC Artistic, care organizează reprezentațiile în formula care l-a consacrat. Pentru rolul Wally și pentru rolul din spectacolul 'Unde-i revolverul ?' (Teatrul Nottara), Horațiu Mălăele a primit în anul 1998 premiul UNITER pentru cel mai bun actor.

'Quartet', cu Coca Bloos, Virgil Ogăsanu și Doru Ana, Quartet pleacă de la o premiză simplă — o vizită neașteptată. După 1989, la ușa unui cuplu vârstnic, sună un bărbat care pretinde că, în urmă cu decenii, mai exact în 1983, ar fi fost ajutat să fugă din Ungaria de bătrânelul care, pe vremea aceea, lucra în organele de securitate. Vizitatorului acum îi merge foarte bine în America și și-a căutat salvatorul pentru a-și arăta recunoștința prin cadouri substanțiale. Mircea Morariu comentează în cronica sa de spectacol: 'În spectacolul montat pentru Teatrul tv, regizorul Gelu Colceag a contat în principal pe valorificarea rolurilor oferite de piesă. A întocmit o distribuție excelentă, despre care aș putea spune chiar că e una ideală. Căci un cvartet actoricesc precum Coca Bloos, Crina Mureșan, Virgil Ogășanu și Doru Ana nu poate fi decât imbatabil.'

(Mircea Morariu — 'O filă din procesul comunismului',

http://adevărul.ro/cultura/teatru/o-fila-procesul-comunismului-1_531da70e0d133766a8c58b5c/index.html)

În săptămânile următoare vor fi difuzate:

11 — 12 iulie Regina mamă de Manlio Santanelli, regia Gelu Colceag

18 — 19 iulie — HEDDA GABLER de H. Ibsen, regia Dominic Dembinski (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV 2013)

25 iulie — EFECTUL GENOVESE —scenariul tv de Jon Gostin după piesa omonimă de Alina Nelega, regia Jon Gostin

26 iulie — SECUNDA DOI de Ernest Fazekas , regia Constantin Dicu

Teatru TV TVR Iași — sâmbătă, 4 iulie, ora 11:30 — CAFENEAUA

Teatru TV TVR Iași — duminică, 5 iulie, ora 11:30 — QUARTET

'Cafeneaua'

Adaptare după 'Wally's Cafe' de Sam Bobrik & Ron Clark

Adaptarea și regia artistică: Horațiu Mălăele

Distribuție: Dana Dogaru, Emilia Popescu, Horațiu Mălăele

Decor: Mihai Mădescu și Gheorghe Rasovszky;

Costume: Nina Brumușilă

Echipa TV

Montaj: Andrei Selejan, Producător: Diana Dumitru, Redactor: Florin Mihăilescu

'Quartet'

De Gyorgy Spiro

Regia: Gelu Colceag

Distribuție: Coca Bloos, Crina Mureșan, Virgil Ogășanu și Doru Ana;

Traducere: Ana Scarlat. Director de imagine: Cristi Stoian. Scenografie: Dana Moraru. Ilustrație; muzicală: Crina Bolboceanu. Editor de imagine: Oana Gheorghe. Regia de montaj: Silvia Coman; Redactor: Zoe Bălan

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCȚIE TVR.