Publicat: 19 Iulie, 2019 - 09:35

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), în parteneriat cu Asociaţia "Sănătate pentru Comunitate" şi Centrul Medical Neolife, va derula, începând din luna august  2019, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal - "ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viaţă."

În cadrul acestui proiect, un număr de 1500 de bucureşteni aflaţi în grupa de risc - persoane cu vârste peste 50 de ani - vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal. În funcţie de evoluţia şi rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti şi instituţiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la bază o metodă de screening non-invazivă importantă şi eficientă care, din păcate, nu a ajuns să fie cunoscută la nivel naţional, Testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituţiile partenere.

Proiectul urmează a fi implementat în baza unui Regulament care urmează a fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, www.cs-mb.ro.

Menţionăm că în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în ţara noastră, fiind depăşit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladia a depăşit 6.000 de persoane în anul 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puţinele ţări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%.

"ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viaţă"  este un program care propune creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa existenţei unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea factorilor de risc.
Implementarea acestui program urmăreşte Planul Global al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile 2013 - 2020 şi are la baza strategia naţională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul şi bolile cardiovasculare).

Asociaţia "Sănătate pentru Comunitate", promotorul programului "ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viaţă" a derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire şi navigare de pacienţi, având parteneriate cu instituţii şi asociaţii umbrela din ţară şi străinătate (European Cancer Patient Coalition, Digestive Cancers Europe, Lung Cancer Europe).

Centrul Medical Neolife, partener oficial al acestui program, este una din clinicile medicale de referinţă din România şi spaţiul est european. În cadrul clinicii, sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene în tratamentul bolilor şi, în mod special, al neoplasmelor. Echipe multidisciplinare de medici români şi străini fac posibilă, acum şi în România, o medicină de 5 stele pentru pacienţii clinicii. În decursul celor 5 ani de existenţă în România, peste 120.000 de persoane au fost tratate prin tehnici şi echipamente revoluţionare de diagnostic şi tratament.

 

Tag-uri Institutii: