25 iunie 2022

Începe săptămâna Deniilor. Adică?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

În săptămâna a șaptea, sau a Patimilor, din Postul Paștelui, începând cu seara Floriilor până vineri inclusiv, se săvârșesc Deniile. Unicate în cultul divin ortodox – explică prof. dr. Nicolae Necula.

”Cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Deniile din săptămâna ultimă a Postului sau Săptămâna Patimilor sunt slujbele la care credincioșii participă, prin tradiție, în număr foarte mare. Ele se săvârșesc în biserici începând cu seara Floriilor, deci din duminica a șasea a postului, până vineri inclusiv”- din Lunea Mare până în Vinerea Mare.

 Denia mică și denia mare

”Dintre aceste denii cele mai importante sunt cele de joi și vineri seara, cunoscute și sub denumirile de denia mică și denia mare. Cea de joi seara are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Cea de vineri seara se deosebește de celelalte denii prin Cântarea Prohodului în trei stări, ca și prin ritualul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf – cusătură sau pictură de mare frumusețe care reprezintă scena punerii în mormânt a Domnului Iisus”.

Semnificațiile deniilor, zi după zi

Denia de Luni îl pomenește pe patriarhul Iosif din Vechiul Testament, care a fost vândut de către frații săi în Egipt – o preînchipuire a Domnului iisus Hristos, vândut de Iuda. Tot la denia din Lunea Mare se pomenește pilda smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod (antena.ro).

Denia de Marți din Săptămâna Patimilor face pomenirea celor zece fecioare și a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de aine în totală nepăsare de ceilalți. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.

Denia de Miercuri din Săptămâna Patimilor fece pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.

 Denia de Joi din Săptămâna Patimilor – Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.

Denia de Vineri din Săptămâna Patimilor este denumită și ”Vinerea

Mare” – se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

În Marea Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

 Duminică, 24 aprilie 2022, are loc Paștele, când creștinii ortodocși prăznuiesc Învierea Domnului.s

 

 

Articol de Gabriela Boceanu