28 noiembrie 2021

Începe selecţia naţională pentru alegerea reprezentantului României la Eurovision 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2022

* TVR va organiza Selecţia Naţională pentru alegerea reprezentantului României în concurs

Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat participarea României la cea de-a 66-a ediţie a Eurovision Song Contest (ESC). Decizia privind participarea Romaniei la ESC 2022 a fost luată în cadrul şedinţei de luni a Consiliului.

Televiziunea Română va organiza, în perioada următoare, Selecţia Naţională, pentru alegerea reprezentantului ţării noastre la ESC 2022.

„Mă bucur că voi trăi, din nou, emoţiile competiţiei Eurovision şi sper că revenirea la sistemul selecţiei naţionale să fie de bun augur. Orice competiţie atrage performanţă şi oferă o şansă fiecărui artist care doreşte să îşi reprezinte ţara pe scena celui mai mare concurs muzical din lume”, a declarat Iuliana Marciuc, manager de proiect al ediţiei din acest an.

„Pentru mine este o mare provocare, am experienţa mai multor selecţii naţionale, am avut onoarea de a fi şefa delegaţiei României şi cred cu tărie în capacitatea noastră, a echipei TVR, de a obţine o nouă calificare în finala Eurovision”, a adăugat vedeta TVR.

În următoarele zile, echipa de organizatori va definitiva toate detaliile legate de Selecţia Naţională, urmând ca acestea să fie comunicate în cel mai scurt timp: „Până la sfârşitul săptămânii, vom anunţa startul înscrierilor pentru Selecţia Naţională şi regulamentul competiţiei, astfel încât să aflăm cât mai repede cu cine mergem la Torino şi să avem cât mai mult timp pentru pregătirea show-ului”, a dezvăluit Iuliana Marciuc.

După ediţiile din 1965 (Napoli) şi 1991 (Roma), Italia organizează pentru a treia oară Eurovision Song Contest, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022.

Trofeul ediţiei precedente, organizată în Rotterdam, a fost câştigat de trupa Maneskin, cu piesa „Zitti e Buoni”.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).