25 mai 2022

Incepe testarea gratuită a sănătăţii plămânilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN

Axa prioritara 4 – Incluziunea sociala si combaterea saraciei

Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare

Prioritatea de investitii 9.iv: Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general

Obiectivul specific 4.9: Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general

Titlul proiectului: Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente

Contract nr. POCU/225/4/9/117426 (Cod SMIS 2014+: 117426)

Incepe testarea gratuită a sănătăţii plămânilor cu ajutorul caravanei de depistare activă a tuberculozei- Screening TB
12 comune din judeţul Neamţ vor beneficia de aceste servicii

Locuitorii din zona rurală a judeţului Neamţ sunt aşteptaţi începând din 15 martie până pe 28 mai la testarea gratuită a sănătăţii plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziţie de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene din ultimii 30 de ani.

Sunt vizate 12 comune din judeţul Neamţ unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor. Judeţul Neamţ face parte din zona roşie în ceea pe priveşte numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidenţă de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori (date referitoare la anul 2019).

Podoleni, Borleşti, Dumbrava Roşie, Pipirig, Răuceşti, Văleni, Boteşti, Săbăoani, Cordun, Trifeşti, Pânceşti şi Icuşeşti sunt comunele unde va ajunge caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârşitul lunii mai.

Această caravană, în fapt un cabinet medical mobil, asigură accesul facil, aproape de casă la consultaţii medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei. Caravana este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale din caravă sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul mobil Screening TB care ajunge la Neamţ face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„În anul 2020 am avut o incidenţă a tuberculozei în creştere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populaţie defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incindenţă de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidenţă de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă şi au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale.” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

„Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale şi de aceea Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Coordonare AMC, se va implica activ în reuşita acţiunilor. Ne bucură implicarea judeţului nostru în acest proiect, care continuă astfel demersurile anterioare, proiecte de control TB, derulate, ca şi proiectul pe care îl demarăm acum, cu sprijinul reţelei de asistenţă medicală comunitară, medicilor de familie şi a autorităţilor locale”- declară dr Daniela Florina Marcoci, Medic şef, Departamentul Supraveghere în Sănătate Publică, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Primele activităţi din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie 2021, urmând comuna Borleşti din 19 până în 24 martie 2021. Calendarul de desfăşurare al activităţilor este afişat săptămânal pe contul de facebook Screening Tb Romania.

Informarea şi mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, al autorităţilor locale precum şi al reprezentaţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT.

Accesul gratuit la serviciul medical asigurat de caravană direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 12 comune din Neamţ care se alătură în acest fel beneficiarilor din judeţele Iaşi, Bacău, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov şi Teleorman.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor fi direcţionaţi către cabinetele Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei din judeţul Neamţ, în paralel vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea accesului la tratamet până la vindecare.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile astfel încât aceştia să nu abandoneze tratamentul, risc destul de ridicat din cauza efectelor adverse dure ale terapiei. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Neamţ, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente. Este vorba despre un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie medicală din România care tratează patologiile pulmonare şi coordonează implementarea trategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte şi activitatea de screening TB este derulat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de Ministerul Sănătăţii şi în parteneriat cu: Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA); Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia SamuSocial din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experienţă în peste 100 de proiecte şi programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanţare internă şi internaţională.

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experienţă de peste 17 ani în implemantarea de proiecte adresate populaţiei vulnerabile, pacienţi cu HIV/SIDA şi tuberculoză.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experienţă îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienţii cu tuberculoză.