Publicat: 8 Iunie, 2018 - 13:10

Timp de 10 zile, Sibiul se transformă în cea mai mare scenă pentru artele spectacolului din Europa. Teatru, dans şi circ contempran, expoziţii, conferinţe şi seminarii, teatru itinerant, concerte şi alte spectacole de stradă, împreună cu Bursa de Spectacole, fac parte din oferta complexă a ediţiei 2018.

Micro-Folie SIBIU Hotspot Cultural BRD, expoziţie aflată la Casa Artelor din Sibiu, este o călătorie virtuală printre 500 de opere de artă şi reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez şi coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franţa: Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d'Orsay şi Festivalul de la Avignon.

Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu unic este o călătorie digitală dedicată atât tinerilor, cât şi vârstnicilor, ducându-ne din Antichitate până la explorarea spaţială. În strânsă legătură cu muzeul digital, punem la dispoziţia publicului un colţ al realităţii virtuale şi un altul al proiectelor de bricolaj, deschise tuturor celor care vor să îşi dezvolte creativitatea. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 8 iunie, la ora 16:00.

Tot pe data de 8 iunie, la ora 19:30, expoziţia "Focus FITS 25" - formată din lucrările fotografilor oficiali ai festivalului - va avea vernisajul în prezenţa autorilor: Paul Băilă, Adrian Bulboacă, Dragoş Dumitru, Sebastian Marcovici, Mihaela Marin şi Maria Ştefănescu.

Artistul Dan Perjovschi şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu celebrează Centenarul României moderne şi sfertul de secol FITS, printr-o instalaţie artistică cu magneţi. Instalaţia va fi amplasată pe tavanul peronului Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, şi e formată din magneţii aduşi din călătoriile celor care au răspuns apelului TNRS de a trimite gândul bun şi magnetic din vacanţă. Artistul va începe lucrul la "Cerul de magneţi" pe data de 9 iunie, la ora 12:00, iar vernisajul instalaţiei se va întâmpla tot sâmbătă, 9 iunie, la ora 15:30.

Primele zile de FITS 2018 aduc bucurie şi pe străzile oraşului, iar pe 8 şi 9 iunie toţi cei ce se vor afla în Piaţa Mare, Parcul Cetăţii sau Parcul Astra vor avea ocazia să-i urmărească pe cei de la Compagnie Carabosse şi spectacolul lor de excepţie, "Pasiunea focului". Piaţa Habermann, un nou spaţiu de joc inaugurat odată cu această ediţie, a programat spectacole inedite, pline de voie bună. Anul acesta, programul outdoor al festivalului este posibil datorită Băncii Transilvania. 

Şi spectacolele de interior sunt de mare excepţie în acest început de festival. "American Dance Show/FLEXN", la Centrul Cultural "Ion Besoiu" (Sindicate) - spectacol de dans în regia lui Peter Sellars, care va primi o stea Aleea Celebrităţilor şi "O sticlă verde", la Teatrul Naţional Radu Stanca - o producţie a Tokyo Metropolitan Theatre, în regia lui Hideki Noda.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 - 20:00, iar biroul Info Desk de află în acelaşi loc, cu acelaşi program de funcţionare. Bilete online şi mai multe informaţii despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Preţul biletelor achiziţionate online, de pe site-ul festivalului, au acelaşi preţ ca la Agenţia Teatrală. Preţul biletelor achiziţionate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcţie de opţiunile de tipărire şi livrare alese de cumpărător.