Publicat: 18 Septembrie, 2020 - 12:53
Share

Fundaţia Hanns Seidel - HSS şi Goethe-Institut Bucureşti organizează luni 21 septembrie 2020, între orele 18:00 şi 21:00, o masă rotundă, urmată de o conferinţă de presă, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sos. Kiseleff 3, sector 1, Bucureşti,

Evenimentul este parte din proiectul care marchează punctul de început al unui proces amplu şi orginal de realizare a primului Muzeu al Colectivizării din România, în com. Tămăşeni, jud. Neamţ. Pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost activată o schemă de parteneriate strategice din care fac parte: Asociaţia Muzeul Colectivizării din România, Friedrich Naumann Stiftung - FNF, Konrad Adenauer Stiftung - KAS, Fundaţia Hanns Seidel - HSS şi Asociaţia Muşatinii Roman.

Muzeul Colectivizării îşi propune să contribuie la procesul terapeutic, la nivel colectiv, de eliberare de sentimentul cronic de neîncredere al românilor, atât în semeni cât şi în forţele proprii. Pe lângă valenţa educaţională, recunoaşterea şi expunerea publică a dramelor petrecute în istoria recentă oferă premisele pentru o dezvoltare a societăţii mai justă şi mai echilibrată. Şi o şansă ca tragediile de acest fel să nu se mai repete. Muzeul nu este inovator doar prin modul cum va expune o istorie recentă care ne-a marcat, ci şi prin faptul că intră în spaţiul public ca o instituţie nouă despre care puţini s-au gândit că ar avea nevoie, dincolo de încercările şi dezbaterile controversate anterioare, extrem de mediatizate, legate de nevoia înfiinţării unui muzeu al comunismului în România.

Invitaţii evenimentului sunt:

- Ana Blandiana / Academia Civica - Memorialul Victimelor Comunismului

- Alexandra Toader / Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului - IICCMER

- Germina Nagâţ / Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - CNSAS

- Raimar Wagner / Friedrich Naumann Stiftung - FNF

- Constantin Goagea / Zeppelin Design

- Iulian Bulai / Asociaţia Memorialul Colectivizării din România

- Joachim Umlauf / Goethe-Institut Bucureşti

- Moderator: Iulia Popovici

Ca să vă asiguraţi un loc la eveniment, vă recomandăm să ne scrieţi pe adresa: [email protected]

Numărul maxim de locuri pentru public este de 50. Vor avea prioritate persoanele care au făcut rezervare. În cazul în care cineva vine fără rezervare, va avea acces doar dacă nu s-au ocupat toate locurile rezervate şi este rugat de către organizatori să se înregistreze cu nume şi adresă de e-mail sau număr de telefon în listele de prezenţă.

Pentru siguranţa dvs., evenimentul va fi organizat ţinând cont de regulile sanitare în vigoare. Sunt obligatorii păstrarea distanţei între spectatori, folosirea dezinfectantului la intrarea în locaţie şi purtarea corectă a măştii pe toată perioada discuţiilor şi evenimentelor publice.