Publicat: 1 Iulie, 2012 - 16:16

Ropote neîntrerupte de aplauze, o sală arhiplină ridicată în picioare pentru a aduce ovaţii orchestrei şi dirijorului, multiple bis-uri, şi multă emoţie definesc seara de 30 Iunie 2012, în care a avut loc concertul de deschidere al Festivalului Sergiu Celibidache 100.

Orchestra Română de Tineret sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal a deschis concertul cu compoziţia lui Sergiu Celibidache, “Grădina de buzunar”, aflată în primă audiţie la Bucureşti.

“Grădina de buzunar” este o suită pentru orchestră, dedicată copiilor, care sub interpretarea plină de dedicaţie şi angajament muzical a tinerilor muzicieni, a reuşit să trasmită publicului din Sala Mare a Ateneului Român, prin îmbinarea sunetelor şi instrumentelor, atmosfera unei adevărate grădini.
Recunoştinţa publicului nu a întârziat să apară, iar la finalul primei părţi din concert, minute în şir s-a aplaudat frenetic. Primul bis, ”Rugăciune verde”, care este şi cea mai emoţionantă parte, a fost aleasă de Maestrul Mandeal pentru a fi interpretată în onoarea lui Sergiu Celibidache şi în semn de mulţumire pentru că a compus-o.
Al doilea bis a fost “Păzea că trece-un indian pe măturoi năzdrăvan”, o parte dinamică, ce reprezintă şi laitmotivul “Grădinii de buzunar”. Doar auzind-o, îţi poţi imagina povestea, este uşor de înţeles, ceea ce o face extrem de îndrăgită de public. În final, al treilea bis a redat “Asta-i tot!”, parte similară celei de început a compoziţiei, încheind astfel firul poveştii “Grădinei de buzunar”.
În partea a 2 a a concertului, Simfonia a5a de Ceaikovski, a fost aleasă ca parte a programului artistic deoarece a fost una dintre piesele prin care Sergiu Celibidache a demonstrat principiul continuităţii în simfonie.

Şi această parte a necesitat un bis, de data aceasta Cristian Mandeal a ales  o lucrare compusă tot de Ceaikovski, “Pas de deaux” din “Spărgătorul de nuci”, publicul aplaudând în picioare prestaţia de excepţie a Orchestrei Române de Tineret.
În rândul invitaţilor de marcă ce au fost prezenţi seara trecută, la concertul de deschidere s-au numărat: ASR Principesa Moştenitoare Margareta, ASR Princepele Radu, Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România, şi soţia, Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israel în România, şi soţia, Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei în România, şi soţia, Emil Constantinescu şi soţia.

Seria de concerte dedicate Maestrului sergiu Celibidache continuă şi în această seară cu un concert simfonic: „Celibidachiana“, lucrare dedicată maestrului Sergiu Celibidache, de către prietenul său  Anton Garcia Abril .