27 mai 2022

INCFC lansează prima ediţie a Atlasului Culturii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

INCFC lansează prima ediţie a Atlasului Culturii, dedicată aşezămintelor culturale din spaţiul rural, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naţionale de anul acesta cu evenimentul de lansare a publicaţiei Atlasul Culturii. Aşezămintele culturale în spaţiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, în Atriumul Bibliotecii Naţionale a României. Lansarea va fi transmisă şi în regim live, pe pagina de Facebook a INCFC.

Prima ediţie a Atlasului Culturii aduce în atenţie, în premieră, o problemă ce nu mai poate fi amânată: reactivarea aşezămintelor culturale din spaţiul rural. Atlasul Culturii subliniază rolul vital al aşezămintelor culturale, elemente esenţiale de infrastructură publică, de multe ori chiar singurele, pentru cultura din spaţiul rural, în care sunt rezidenţi peste 45% din locuitorii României. Studiul este un demers de cartografiere a aşezămintelor culturale, care pune în prim-plan situaţia actuală a acestora şi resursele necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Printre personalităţile invitate la evenimentul de lansare, vor fi prezenţi: Adrian Cioroianu (Manager, Biblioteca Naţională a României), Dumitru Borţun (Prof. univ. dr. al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA), Virgil Niţulescu (Manager, Muzeul Naţional al Ţăranului Român), Costel-Cristian Lazăr (Director, Centrul Cultural Topliţa), iar gazda evenimentului va fi Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, Directorul General al INCFC.

Atlasul Culturii îşi propune să evalueze starea culturii în spaţiul rural, urmărind aspecte precum: gradul de distribuţie a elementelor de infrastructură culturală; cheltuielile şi investiţiile autorităţilor publice locale în cultură; profilul responsabililor de activităţi culturale la nivelul comunităţilor; specificul evenimentelor culturale organizate. Studiul are la bază un amplu proces de colectare, inventariere şi structurare a datelor statistice şi o abordare metodologică mixtă, atât cantitativă cât şi calitativă.

Atlasul Culturii reprezintă un semnal de alarmă pentru autorităţile responsabile de accesul la cultură şi încearcă să ofere un suport pentru promovarea unor politici publice privind cultura în mediul rural.

Atlasul Culturii. Aşezămintele culturale în spaţiul rural va fi disponibil online, pe pagina culturadata.ro, la secţiunea Publicaţii, începând cu data de 14 ianuarie 2022.

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetarea şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum şi formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupaţional cultură.