Publicat: 20 Octombrie, 2013 - 13:12

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat la a doua zi a Conferinţei internaţionale „Political parties - key factors in the political development of democratic societies”, care a avut loc în perioada 18-19 octombrie 2013, la Facultatea de Drept a Universității din București, în organizarea Ministerului român al Afacerilor Externe şi Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, împreună cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR), cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.
La Conferinţa – dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu – au participat reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni / parlamentari din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak. Au făcut prezentări 28 de experți din Tunisia, Maroc, Egipt, Liban, Algeria, Libia, alături de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, și de alți 6 membri ai Comisiei de la Veneția, dar și de reprezentanți ai ODIHR/OSCE și ai Consiliului Europei.
Din partea României au susținut prezentări cei doi membri români ai Comisiei de la Veneția, prof. dr. Lucian Mihai și conf. dr. Bogdan Aurescu, precum şi președinta Tribunalului București, Laura Andrei, secretarul general al Autorității Electorale Permanente, Csaba Tiberiu Kovacs, profesorii universitari Simina Tănăsescu și Stefan Deaconu (Facultatea de Drept a Universitații din București), precum și lector dr. Laura Crăciunean (Facultatea de Drept, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu).
Temele abordate au vizat prezentarea experienței europene, inclusiv românești, cu privire la legislația privind crearea și înregistrarea partidelor politice, precum și participarea la viața publică; finanțarea partidelor politice; participarea partidelor politice în alegeri; utilizarea noilor tehnologii mass-media în alegeri.
În încheierea Conferinței, secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat: "Mă bucur că ideea de a organiza la București aceasta conferință, pe care am discutat-o prima oară acum aproape doi ani cu președintele Comisiei de la Veneția, a fost pusă în practică. România este complet deschisă și dorește să împărtășească experiența sa și lecțiile învățate în parcursul spre o societate democratică și să fie la dispoziția autorităților din statele din vecinătatea sudică și estică pentru a facilita tranziția democratică. Mă bucur că am organizat această conferință cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, mărturie a drumului pe care am mers, împreună cu Comisia de la Veneția".
Vorbind în încheierea Conferinței, Președintele Comisiei de la Veneția și reprezentantul OSCE/ODIHR au mulțumit în mod deosebit MAE român pentru inițiativa organizării evenimentului și au remarcat înalta calitate a prezentărilor experților români și străini, precum și a dezbaterilor.
Lucrările Conferinței urmează a fi publicate într-un volum, care va reprezenta un instrument util pentru toți cei interesați de problematica partidelor politice, în contextul tranziției la o societate democratică.