10 august 2022

Închiderea Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia Europeană a informat, în data de 26 iulie 2021, despre faptul că toate operaţiunile legate de închiderea Programului Operaţional Comun ENPI CBC Bazinul Mării Negre 2007-2013 – inclusiv acceptarea raportului final de implementare – au fost efectuate, programul fiind astfel închis oficial.

Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013 devine în acest fel primul program de cooperare teritorială europeană, pentru care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România îndeplineşte rolul de Autoritate Comună de Management, care a fost închis de Comisia Europeană.

Prin programul derulat au fost finanţate şi implementate 59 de proiecte, în domeniile dezvoltării sociale şi economice, protecţiei şi conservării mediului, culturii şi educaţiei, cu o valoare de peste 22 milioane euro, din fonduri UE (Instrumentul European pentru Vecinătate şi Parteneriat). Au fost implicate 353 entităţi din cele opt state din cadrul Programului (Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia şi Ucraina) demonstrând interesul ridicat de cooperare şi contribuind la dezvoltarea unor parteneriate durabile, atingând astfel obiectivul larg de a crea parteneriate regionale mai puternice.

Folosim această ocazie pentru a reaminti beneficiarilor şi partenerilor din proiecte faptul că implicarea lor ar putea fi necesară în continuare în perioada următoare (perioada deschisă pentru control fiind de 7 ani de la plata soldului final al proiectului), în cazul în care Comisia Europeană sau Autoritatea Comună de Management vor avea nevoie de acces la documentele sau locaţia proiectelor.

Autoritatea Comună de Management doreşte să mulţumească tuturor beneficiarilor şi partenerilor, precum şi tuturor structurilor Programului pentru contribuţia la implementarea cu succes a Programului Bazinul Mării Negre 2007-2013.