3 octombrie 2022

Incluziune pe piaţa muncii pentru tinerii NEETs

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La sediul Asociaţiei Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, a avut loc miercuri, 10 August 2022, începând cu ora 11.00, semnarea contractelor de finanţare de tip Start-up de către cei 10 tineri NEETs, câştigători ai competiţiei de idei de planuri de afaceri din cadrul proiectului INJOB – Incluziune pe piaţa muncii pentru tinerii NEETs.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii unor instituţii importante: Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, prin Subprefectul Cristian Şologon, Consiliul Judeţean Suceava, prin Şef Serviciu Ionela-Elena Bucevschi şi Şef birou Claudiu-Eugen Brădăţan, AJOFM Suceava, prin Directorul adjunct Mirela-Angelica Florea, Asociaţia SEVA şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec” prin managerul Angela Zarojanu, Federaţia Patronală a IMM, prin preşedinte Liliana Agheorghicesei şi asistent manager Oana-Maria Vasiliu şi Primăria comunei Stulpicani, prin primar Vasile Zamcu.

În deschiderea evenimentului, preşedintele Asociaţiei Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Vasile-Petru Gafiuc, a felicitat tinerii câştigători pentru că au ales să continue procesul de învăţare la locul de muncă, loc de muncă creat chiar de ei, devenind în acest fel primii angajaţi la noile întreprinderi. În acelaşi timp, şi-a exprimat dorinţa ca din ce în ce mai mulţi tineri să le urmeze exemplu, iar cei 10 câştigători care au reuşit, să continue dezvoltarea afacerilor şi crearea de noi locuri de muncă.
Subprefectul Judeţului Suceava, Cristian Şologon, i-a felicitat pe tineri şi a apreciat faptul că deşi, lumea afacerilor poate părea o junglă, cunoştinţele acumulate în cadrul cursurilor urmate la Asociaţia Institutul Bucovina, îl determină să fie convins de faptul că aceşti tineri vor face cărare şi, de ce nu, autostradă, în domeniile alese.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, Ionela Bucevschi şi Claudiu Brădăţan, au salutat proiectele iniţiate de Asociaţia Institutul Bucovina şi cu atât mai mult acest proiect, prin care se oferă o şansă reală tinerilor suceveni. În acelaşi timp, şi-au arătat disponibilitatea de a-i sprijini şi îndruma în măsura în care viitorii antreprenori vor avea nevoie. Directorul adjunct al AJOFM Suceava, Mirela- Angelica Florea, a recomandat tinerilor să apeleze cu încredere la instituţia pe care o reprezintă, cu atât mai mult cu cât, la rândul lor, prin afacerile pe care le deschid vor crea locuri de muncă şi vor avea nevoie de consultarea specialiştilor în domeniu. Managerul Asociaţiei SEVA şi a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Angela Zarojanu i-a încurajat şi felicitat pe tineri, şi-a exprimat bucuria reală că printre viitorii oameni de afaceri se numără şi trei tinere. Federaţia Patronală a IMM, prin preşedinte Liliana Agheorghicesei, a menţionat că este foarte fericită întrucât mediul de afaceri sucevean a mai crescut cu 10 noi firme şi a adresat felicitări tinerilor curajoşi care au ales să investească în ei, oferind în acelaşi timp sprijin şi altor persoane prin viitoarele angajări pe care le vor face.

Edilul comunei Stulpicani, Vasile Zamcu, s-a declarat mândru de faptul că patru dintre cei zece tineri viitori antreprenori sunt din comuna pe care o conduce şi şi-a arătat deschiderea de a colabora cu aceştia.

Cele zece firme nou înfiinţate vor avea ca obiect de activitate următoarele domenii: servicii foto, înfrumuseţare, cosmetică, coafură, construcţii, servicii de curăţenie, servicii construcţii-excavare, servicii medicale de recuperare prin masaj şi terapie, servicii de întreţinere şi reparaţie autovehicule.

În cadrul proiectului, organizaţia a realizat activitatea de susţinere a antreprenoriatului prin sprijinirea unui număr de 50 de tineri pentru a participa la cursuri de Competenţe antreprenoriale şi TIC, fiind dezvoltate totodată 50 de planuri de afaceri de către aceştia. Ca urmare a organizării concursului de idei de afaceri, un număr de 10 afaceri vor fi finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul IN JOB – Incluziune pe piaţa muncii pentru tinerii NEETS este co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi va fi implementat până în anul 2023, sub îndrumarea managerului de proiect Petru – Vasile Gafiuc, totodată preşedintele Asociaţiei Institutul Bucovina. Obiectivul general constă în promovarea şi creşterea gradului de ocupare sustenabilă şi de calitate a forţei de muncă, pentru 372 de tineri NEETs, prin dezvoltarea şi implementarea unui set complex de măsuri integrate şi personalizate, care vizează îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii, creşterea gradului de inserţie profesională şi indirect socială, cu accent pe îmbunătăţirea aptitudinilor şi a competenţelor grupului ţintă.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, persoana de contact din cadrul Asociaţiei Institutul Bucovina este Alina Adomnicăi – coordonator campanie, e-mail: injob@bucovinainstitute.org.

De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/InJobNEETs şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activităţi.