Publicat: 30 Iunie, 2013 - 17:21
Share


Românii contribuie la dezvoltarea sectorului informatic din Marea Britanie, scriu jurnaliștii de la The Independent, adăugând că, în general, est europenii nu vor fura locurile de muncă ale britanicilor.

Britanicii îl dau cu exemplu Emil Gal, un român care face parte din noul val de imigranți care vin în Marea Britanie pentru a porni afaceri în domenii dinamice, precum social media.

Afacerea sa oferă caracteristici interactive clipurilor postate online, ajutând clienţii să îşi crească veniturile din publicitate cu aproximativ 30%.

"Românii sunt buni la două lucruri - inginerie şi antreprenoriat", declară Gal, a cărui ţară a dat lumii un biolog laureat cu un Nobel, inventatorul avionului şi care a trimis un astronaut în spaţiu, notează ziarul.

"Dacă iei un editor care obţine 20 de milioane de lire sterline (peste 23,3 milioane de euro) pe an, acest lucru înseamnă 26 de milioane de lire (peste 30,3 milioane de euro). Acest lucru înseamnă plăţi mai mari ca taxe şi, eventual, mai mult personal. (Ci nu) ceea ce aşteaptă oamenii atunci când aud că rămânii sunt ţigani", a explicat românul în vârstă de 23 de ani.

Estimări ale unor organizaţii ca Migration Watch cu privire la venirea a aproximativ 70.000 de imigranţi pe an după 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile impuse pe piaţa muncii în UE, inclusiv în Marea Britanie, alimentează temeri potrivit cărora aceştia vor ocupa locurile de muncă ale britanicilor şi vor afecta sistemul bună stării, în contextul în care romii ridică aproape permanent tabere în zone de lux ca Park Lane şi Mayfair.

"Prostii", spune Gal, respingând aceste temeri.

În contextul în care un val de imigranţi est-europeni a fost acuzat, la jumătatea anilor 2000, că au ocupat locurile de muncă ale britanicilor, start-up-uri de acest tip creează locuri de muncă, subliniază The Independent, oferind exemplul unei firme create de un estonian care are 15 angajaţi, a românului (10 angajaţi), şi a unui lituanian (30).

Numeroase voci de la Londra au susținut că românii și bulgarii vor invada Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, când vor fi scoase toate restricțiile de pe piața muncii pentru cetățenii din cele două țări.